Osmomartovski marševi u Sarajevu i Banjaluci

“Imam svoj (u)stav”, “Državu i boga dalje od jajnika moga”, “Niti jedna žena nevidljiva”, “Nismo rođene samo da rađamo”, “Budućnost je ženskog roda”, “Javni prostor građanima i građankama”, “Neću cvijeće, hoću posao”… su samo neke od parola sa ovogodišnjih Osmomartovskih marševa u Banjaluci i Sarajevu kojima je ukazano na neravnopravan položaj žena u svim sferama bh. društva – od nejednake zastupljenosti žena u političkom životu do kršenja radničkih prava žena, diskriminacije porodilja, marginalizacije žena sa invaliditetom i neplaćenog ženskog rada.

“To su neke od osnovnih stvari koje smo istakle. Svaka od nas nosi transparent kršenja nekog od ženskih prava koje nas tište u ovoj državi. Mi smo građanke ove države, mi plaćamo porez i želimo da imamo ravnopravan tretman”, poručila je sa Sarajevskog marša Vildana Džekman, PR Inicijative Građanke za ustavne promjene.

17190637_1503142229737559_5425241109953522275_n

Inicijativa Građanke za ustavne promjene je učestvovala i u organizaciji banjalučkog Osmomartovskog marša s kojeg je poručeno da se uloga žene ne smije svoditi samo na ulogu majke. “Ovaj marš je još jedan od načina kojim pokazujemo da ne odustajemo od naše borbe za ravnopravnost i da nećemo dozvoliti da budemo ukalupljene u tradicionalne i patrijarhalne norme. Žene moraju imati pravo na izbor, žene moraju same odlučivati o svojim tijelima i svojim potencijalima i dok god ne budemo bile potpuno ravnopravne i slobodne da odlučujemo u svoje ime, ali i da donosimo odluke u državnim tijelima nećemo ćutati, ukazivaćemo na sve probleme, izlazićemo na ulice i boriti se za svoja prava jer budućnost je ženskog roda!”, rekla je Željka Umićević  iz Inicijative Građanke za ustavne promjene.

20170308_140343

Banja Luka se ove godine priključila i generalnom osmomarstovskom maršu pod parolom “Solidarnost je naše oružje” koji organizuje Međunarodna ženska štrajkačka asocijacija, a koji je nastao kao odgovor na trenutno stanje žena u društvu, koje doživljavaju ekonomsko, socijalno, političko i fizičko nasilje.

Oba marša su izazvala dosta medijske pažnje i mnogobrojni bh. mediji, kao i i mediji iz regiona su propratili ove događaje i dali im punu podršku.

Za organizaciju ovogodišnjih marševa u Banjaluci i Sarajevu zaslužni su: Fondacija CURE, Oštra nula, Helsinški parlament građana Banjaluka, DRIP (Djeca, roditelji i porodilje), BASOC, Zdravo da ste, Udruženje žena sa invaliditetom Nika, Perpetuum mobile, Centar za mlade KVART, Fondacija Udružene žene, Forum žena Bratunac, Mreža za izgradnju mira BIH i Inicijativa Građanke za ustavne promjene.

Kako je bilo na maršu u Sarajevu pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=H6NXxxNmJhA

A snimak Banjalučkog marša pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=TAjIusMbbd8

Fotogalerija sa marševa je dostupna na: https://business.facebook.com/inicijativagzup/photos/pcb.396031894088012/396030470754821/?type=3&theater

Komentariši