O Inicijativi

“Građanke za ustavne promjene” je inicijativa koja se zalaže za Ustav Bosne i Hercegovine koji će osigurati veću zaštitu ljudskih prava i sloboda, sa posebnim fokusom na rodnu perspektivu. Inicijativa je formirana od strane aktivista/kinja i organizacija iz cijele BiH, koji/e žele da ohrabre sve građane/ke da koriste svoje znanje, energiju i spremnost na uzajamno djelovanje i doprinose ispunjenju ciljeva Inicijative.

Inicijativa ,,Građanke za ustavne promjene” je neformalna grupa koja okuplja 35 organizacija civilnog društva i aktivista/kinja koji kontinuirano rade na razumijevanju pojmova pola i roda, mira, slobode i ljudskih prava. Oni su kreirali dokument pod nazivom ,,Platforma ženskih prioriteta za ustavne promjene sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive’’ koji se zalaže za senzibilizaciju i promjene Ustava iz rodne perspektive sa vizijom da se ostvari egalitarno i zakonito učešće žena i muškaraca u privatnom i javnom životu u BiH.

Naša vizija je:

Rodno pravedan Ustav BiH za društvo jednakih prava i mogućnosti.

Naša misija je:

,,Građanke za ustavne promjene’’ je inicijativa koja zagovara Ustav BiH koji će obezbijediti veću zaštitu ljudskih prava i sloboda sa posebnim fokusom na rodnu perspektivu.

Inicijativu su pokrenule aktivistkinje i organizacije iz cijele BiH koje žele ohrabriti sve građane i građanke da svojim znanjem, energijom i spremnošću na zajedničko djelovanje doprinesu ostvarivanju ciljeva Inicijative.

Članovi i članice inicijative ,,Građanke za ustavne promjene” definisali/e su pet prioriteta za koje će se zalagati u procesu reforme Ustava BiH, te su na osnovu njih kreirali rodno odgovorne Amandmane na Ustav.

U prioritete se ubrajaju:

1. Upotreba rodno-odgovornog jezika u Ustavu BiH;

2. Uvođenje afirmativnih mjera u Ustav BiH radi postizanja pune rodne i polne ravnopravnosti;

3. Proširenje postojećeg Kataloga prava odredbama vezanim za jedinstvenu zdravstvenu, socijalnu i porodičnu zaštitu;

4. Veća sudska i pravna zaštita ljudskih prava i sloboda;

5. Princip direktne demokratije primijenjen na proces ustavne reforme.

Članovi i članice inicijative smatraju da reforma Ustava Bosne i Hercegovine mora predstavljati konsenzus, ne samo političkih aktera, nego i svih građana i građanki o najvažnijim pitanjima kojima bi se definisao budući okvir zajedničkog života. S tim u vezi, u ustavni proces moraju se ravnopravno uključiti i žene i muškarci.

Inicijativa je podržana od sljedećih organizacija i pojedinki:

Udruženje građanki Grahovo, Centar za razvoj civilnog društva u BiH Doboj, Centar ženskih prava Zenica, Fondacija CURE Sarajevo, GUŽ Duvanjke Tomislavgrad, Forma F Mostar, Forum žena Bratunac, Glas žene Bihać, Fondacija Lara Bijeljina, Međunarodni forum Bosna-regionalni centar Tuzla, Fondacija Udružene žene Banja Luka, Udruženje žena romkinja budućnost Tuzla, Udruženje Žene ženama Sarajevo, Budućnost Modriča, Fondacija lokalne demokratije Sarajevo, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije Sarajevo, Helsinški parlament građana Banja Luka, HO Horizonti Tuzla, UG Lovor Mostar, Sarajevski otvoreni centar, Udruga Pravi put, Grude,Udurženje Univerzum, Mostar, One World Platform, Sarajevo, Šejla Behlić, Emina Zahirović, Bernisa Zemić, Armina Begić, Vanja Šušnjar, Vesna Hadžić, Edita Miftari, Đulija Aćimović, Lejla Gačanica, Maja Mirković, Zerina Gegić, Maja Mirković i Mirjana Trifković.

Koordinirajuća organizacija Inicijative je Helsinški parlament građana Banja Luka. Kontakt osoba: Željka Umićević

Osoba za odnose s javnošću/PR Inicijative: Denija Hidić

Kontakt:

+387 33 207 561

E-mail: gradjankezaustavnepromjene@gmail.com

Potražite nas na  Facebook-u i Twitter-u

Komentariši