Ne perite ruke od ženskih prava!

Na Osmomartovksom maršu u Banjaluci učestvovaće i članice Inicijative Građanke za ustavne promjene koje su u saradnji sa drugim organizacijama i inicijativama uputile saopštenje za javnost kojim su poručile vlastima da ne peru ruke od ženskih prava i da konačno počnu raditi ono na što su se obavezali potpisivanjem različitih međunarodnih konvencija i usvajanjem brojnih zakona na svim nivoima.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Ovogodišnji Osmomartovski (borbeni) marš održaće se pod geslom „Ne perite ruke od ženskih prava!“.

Marš će, već tradicionalno, krenuti tačno u 12.00 časova ispred Narodnog pozorišta RS i završiće se na Trgu Krajine gdje će se prikupljati sapuni za porođajno odjeljenje Kliničkog centra u Banjaluci.

Naime, na ginekološkom odjelu u sklopu Poliklinike postoji uputstvo kako bi porodilje ispravno trebalo da peru ruke, ali ne i sapuni za pranje ruku! Imajući na umu upravo tu činjenicu nastao je slogan „Ne perite ruke od trudnica“ koji smo, kako bismo obuhvatili i druge aspekte nepoštivanja i kršenja prava žena u svim oblastima života, preinačili u moto „Ne perite ruke od ženskih prava“.

Žene se i dalje suočavaju sa brojnim izazovima i problemima, od kojih država, entiteti, kantoni i lokalne vlasti peru ruke ili ih jednostavno ignorišu i guraju pod tepih.

Tako smo danas svjedokinje da se ženama, kroz prijedlog radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH, pokušavaju dodatno umanjiti prava za koja su se već izborile. Predloženim izmjenama Izbornog zakona (član 4.19 stav 4.) urušava se postojeća rodna kvota, koja je predviđala zastupljenost oba pola od minimlano 40%, ali ne bilo gdje na kandidatskim listama, nego uz obavezno redanje kandidatkinja u prva tri, pet i osam mjesta. Prema predloženim izmjenama biće moguće sačiniti kandidatsku listu od 20 osoba, od kojih će prvih dvanaest biti muškarci, a zadnjih osam žene, što predstavlja značajno nazadovanje.

Svjedokinje smo da se i dalje krše prava porodilja u Fedraciji BiH. Isplate i visine nadoknada za porodilje su neujednačene od kantona do kantona, a negdje se uopšte ni ne isplaćuju, što je u Specijalnom izvještaju Ombudsmana za ljudska prava BiH okarakterisano kao diskrimninacija žena!

I dalje su žene višestruko opterećene poslovima, a manje plaćene. I dalje nemaju ravnopravan pristup resursima i tržištu rada. I dalje su izložene svim vrstama nasilja, i nedovoljno zaštićene od nasilnika.

Tek mali broj bivših supružnika ili partnera redovno uplaćuju alimentaciju za izdržavanje djece. Potrebe višestruko marginalizovanih žena nisu prepoznate i uključene u postojeće strategije i politike.

Zbog svega navedenog poručujemo: Ne perite ruke od ženskih prava. Nego zasučite rukave i konačno počnite raditi ono na što su se obavezali potpisivanjem različitih međunarodnih konvencija i usvajanjem brojnih zakona na svim nivoima.

Osmomartovski marš podržavaju: Helsinški parlament građana Banja Luka, UG Oštra Nula, DRIP – djeca, roditelji i porodilje, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Udružene žene, Institut Perpetuum mobile, Centar za mlade Kvart (Prijedor), Inicijativa Građanke za ustavne promjene, Forum žena Bratunac, Udruženje omladine sa invaliditetom Info part, HO Partner, Omladinski centar Derbent (Derventa), NVO Snaga mladih (Mostar), Banjalučki socijalni centar (BASOC), Mreža žena sa invaliditetom, Socijalno-edukativni centar (SEC) i Asocijacija XY (Sarajevo).

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s