Sastanak sa dr. Zijadom Hasićem, sekretarom Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH

17273623_10211405359345090_72495619_o (2)Članice Inicijative “Građanke za ustavne promjene” sastale su se dana 13.03.2017. godine sa Sekretarom Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, dr. Zijadom Hasićem. Teme sastanka su bile predstavljanje Inicijative, Platforme ženskih prioriteta, te rada i nadležnosti Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH. Unutar zajedničkih interesnih tema se izdvojio značaj građanske inicijative u procesu izmjene Ustava, te posebno artikulacije tih inicijativa na način koji propisuje pozitivno zakonodavstvo.

Dr. Hasić je istaknuo nužnost da se „stvori klima neophodnosti ustavnih promjena“, odnosno da je potrebno učiniti vidljivim alarmantnost potrebe izmjena i dopuna Ustava. Rodni aspekt, posebice u odnosu na CEDAW preporuku o ugradnji izričite odredbe o ravnopravnosti spolova i zabrani diskriminacije po osnovu pola, se mora uzeti u obzir prilikom izmjena Ustava BiH.

Konstatovano je da je saradnja državnih institucija (posebno gender mehanizama) i Inicijative jako bitna, imajući u vidu zajednički interes za orodnjavanje Ustava, kao i da je ova godina važna za ustavne promjene – zapravo ‘pravo vrijeme’ za istinsko otvaranje procesa promjene Ustava BiH.

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s