Saopštenje za javnost “Nismo rođene samo da rađamo!”

“Nismo rođene samo da rađamo!” ovogodišnji je moto Osmomartovskog marša koji se petu godinu za redom organizuje u Banjaluci. Marš će početi u 13.30 časova, okupljanjem ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, a završiće na Trgu Krajine čitanjem pjesme „Uspavanka za O.“, autorice Dijale Hasanbegović.

Projekcija filma „Sufražetkinja“ i razgovor poslije filma planirani su za 19.00 časova u Banjalučkom socijalnom centru – BASOC-u.

Parolom “Nismo rođene samo da rađamo!” želimo da poručimo da se uloga žene u društvu ne može svoditi samo na rađanje i podizanje djece. Ne pristajemo da živimo u okovima patrijarhata koji uporno marginalizuje i negira potencijale žena.

Jer kao drugačije tumačiti činjenice da žene čine najveći broj ekonomski neaktivnih osoba u BiH, dok istvoremeno nose najveći teret brige o porodici i najranjivijim kategorijama stanovništva; da primaju manje plate za rad iste vrijednosti; da i  dalje simbolično participiraju u izvršnoj vlasti i upravnim odborima javnih preduzeća; da žene  žrtve ratnog zločina silovanja i torture ni 20 godine poslije rata ne mogu da ostvare pravo na odštetu (pravno na naknadu za pretrpljenu štetu u krivičnom postupku); da žene imaju ograničen pristup zdravstvenim uslugama i korištenju prava iz zdravstvenog osiguranja; da se rodna perspektiva ne uzima u obzir prilikom procjene potreba i kreiranja strategija i politika razvoja; da i dalje ne postoji satatistika koliko žena u BIH ima status izbjeglica i raseljenih osoba i da je manje od 10% pomoći namjenjene održivom povratku pripalo ženama povratnicama; da nijedna žena s invaliditetom nije zastupnica u entitetskim parlamentima i Parlamentarnoj skupštini BiH, niti se nalaze na čelu neke javne institucije; da raste broj slučajeva nasilja i diskriminacije nad LBTI ženama; da sudovi izriču niske kazne trgovcima ljudima; da nasilje u porodici i partnerskim vezama u BiH i dalje predstavlja najrašireniji oblik nasilja koji predominantno pogađa žene i djevojčice; da ne postoji zakonom regulisana obaveza informisanja žena koje su preživjele nasilje o dostupnim oblicima podrške i pomoći i da sudovi, u pravilu,  počiniocima rodno zasnovanog nasilja izriču uslovne osude i novčne kazne, a kazne zatvora su prava rijetkost.

Simbol ovogodišnjeg marša biće crna boja. Pozivamo sve žene koje 8. marta ne mogu prostestovati sa nama da taj dan obuku nešto crno ili stave crnu traku oko ruke u znak solidarnosti sa ženama koje će taj dan štrajkovati ili marširati širom svijeta.

Nošenjem crne odjeće ili crne trake pridružujemo se generalnom osmomartovskom štrajku koji organizuje Međunarodna štrajkačka ženska grupa (The International Women’s Strike -IWS) koja je nastala kao odgovor na trenutno socijalno, pravno, političko i verbalno nasilje koje doživljavaju savremene žene širom svijeta.

IWS je nastao na inicijativu Poljakinja koje su u oktobru prošle godine masovno izašle na ulice protiveći se donošenju zakona koji je imao namjeru u potpunosti zabraniti abortus u Poljskoj.

Masovni protesti biće organizovani pod parolom “Solidarnost je naše oružje” u više od 35 zemalja svijeta, uključujući Argentinu, Australiju, Njemačku, Italiju, Rusiju, SAD, Španiju, itd.

“Najbolje što možemo učiniti je da izađemo na ulice iz solidarnosti sa drugim ženama, jer sve danas živimo isto – jaku šovinističku konsolidaciju”, poruka je IWS.

Organizatori Osmomartovskog marša su: Oštra nula, Helsinški parlament građana Banjaluka, DRIP (Djeca, roditelji i porodilje), BASOC, Zdravo da ste, Udruženje žena sa invaliditetom Nika, Perpetuum mobile, Centar za mlade KVART, Fondacija Udružene žene, Forum žena Bratunac, Mreža za izgradnju mira BIH i Inicijativa Građanke za ustavne promjene.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s