Zanemaruje li se rodna ravnopravnost pri izboru na određene funkcije?

women-men-shoes-008Da je trenutni Ustav BiH kočnica za napredovanje žena u političkom životu kada su u pitanju pozicije gdje se donose “najveće” političke odluke, primijete i predstavnice političkih partija koje iniciraju i izmjene Ustava na kantonalnom nivou. Inicijativa “Građanke za ustavne promjene”  smatra od krucijane važnosti vidljivosti žena u ustavnim procesima i u samom Ustavu BiH, kao najvišem pravnom aktu jedne države.

Zastupnici/e Skupštine TK odlučili su i ovaj put da poziciju za predsjednika/cu i/ili zamjenika/cu Skupštine TK povjere muškarcima.

Naime, zastupnica Lejla Vuković (SBB) pokrenula je inicijativu za izmjenu Ustava Tuzlanskog kantona i to člana koji definiše ko može biti i na koji se način biraju predsjednik i zamjenici predsjednika Skupštine. U članu 19a se to pitanje definiše, ali se pri tome u obzir uzima samo konstitutivnost naroda, a u potpunosti zanemaruje rodna ravnopravnost.

Puna su nam usta rodne ravnopravnosti, imamo razne institucije koje se bave ovim pitanjima, političke opcije koje rodnu ravnopravnost sprovode samo unutar izbornih listi i to samo zbog sile zakona, a kada se dođe u situaciju da se neko bira na određenu poziciju, najčešće se kao prijedlozi pojavljuju isključivo muškarci“, kazala je skupštinska poslanica.

Ovom izmjenom bi se, kako navodi, izbjegla situacija kao u tekućem mandatu u kome na mjestima predsjednika i zamjenika predsjednika nemamo osobe ženskog spola, iako u skupštinskim klupama sjedi osam žena, što čini skoro jednu trećinu zastupnika.

Moja je želja da se ‘pripremi teren’ za jednu od budućih zastupnica u našoj Skupštini. Kroz ovakve primjere jačamo ulogu žena u politici“, istakla je Vuković.

Preuzeto s www.zenski.ba 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s