Žene ponovo isključene iz ustavnih pregovora!

20145774 - © iStockphoto.com - fotosipsak_18Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” smatra od izuzetne važnosti prepoznavanje važnosti ustavne reforme koju postepeno prepoznaju kantonalni nivoi vlasti, ali izražava svoju zabrinutost ponovnom nevidljivošću žena u navedenim procesima. Osobito izražavamo svoju zabrinutost fokusiranjem na nadležnost između općina/opština, kantona i Grada bez posebnog osvrta na problematiku (ne)ravnopravnosti i problema s kojima se žene svakodnevno suočavaju u bh. društvu.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić predložio je danas Vladi Kantona Sarajevo amandmane na Ustav Kantona Sarajevo, čime je i formalno pokrenuo jednu od najkrupnijih poslijeratnih administrativno-pravnih reformi u Kantonu Sarajevo.

Cilj reformi jeste urediti lokalnu samooupravu u Kantonu Sarajevo u skladu sa međunarodnom Poveljom o lokalnoj samoupravi, Ustavom FBiH, Zakonom o principima lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo i s relevantnim odlukama Ustavnog suda FBIH koje govore o određenim neusklađenostima propisa i povredama prava jedinica lokalne samouprave od Kantona Sarajevo, kada se radi o lokalnoj samoupravi i vezanim pitanjima.

Procjenjuje se da je u toj fazi ustavnih amandmana, najoptimalnija i najrealnija varijanta mogućih izmjena organizacije Kantona, Grada i općina, zadržavanje postojećeg teritorijalnog obuhvata Grada Sarajeva sa četiri općine i detaljno utvrđivanje njegove nadležnosti u Ustavu Kantona, kao i jasno razgraničenje nadležnosti između Kantona, Grada i općina.

Kako najavljuje ministar Nenadić, konačan cilj reforme jeste iznalaženje trajnog i održivog rješenja kada se radi o nadležnostima, financiranju, pitanjima lokalne samouprave, imovine i odnosima između Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, te općina u sastavu i izvan sastava Grada.

Nakon što se usvoje amandmani na Ustav Kantona Sarajevo, pristupit će se donošenju Zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, Zakona o pripadnosti javnih prihoda, Zakona o imovini Kantona Sarajevo, izmjena Statuta Grada Sarajeva i općina, kao i niza drugih zakona i propisa.

Plan je do ljeta usvojiti izmjene Ustava Kantona Sarajevo, a do kraja godine donijeti Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o pripadnosti javnih prihoda.

Kako ministar naglašava, proces je utoliko složeniji, jer “život” u Kantonu, Gradu i općinama teče, ne smije se zaustaviti i treba puno vještina da se nadležnosti i odnosi preurede na potreban način, a da se to na terenu ne osjeti previše.

“Jednom kada reforma krene, nema stajanja, reforma se mora dovesti do kraja na svim nivoima”, zaključio je Nenadić.

Veliku podršku Nenadiću i Vladi Kantona u pokrenutim reformama pružaju i gradske i općinske vlasti, ali i opozicija i međunarodna zajednica, a sljedeći korak je uvođenje Amandmana na Ustav KS u skupštinsku proceduru u Kantonu Sarajevo, što praktično kreće od danas, saopćeno je iz Press službe KS.

Prenuzeto s portala Klix.ba 
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s