Bez “sluha” za ravnopravnost!

ja in.Članice Inicijative “Građanke za ustavne promjene” pridružile su se juče, 27.04.2016. godine u 09:00 časova protestnom skupu ispred Parlamentarne skupštine BiH pod sloganom Ravnopravnost sada. S protestnog skupa upućeni su zahtjevi poslanicima/ama Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji se odnose na prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i Zakona o Vijeću ministara BiH

Neki od upućenih zahtjeva koje je na sjednici iznijela Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PDPSBIH su se odnosili na ravnopravno učešće žena u tijelima vlasti i 50% kvotu na izbornim listama u skladu s velikim brojem demokratskih Ustava evropskih država.

Nažalost odluka  Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PDPSBIH) nije prihvatila izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PDPSBIH.

Prijedlog Komisije je bio da se uvede kvota od 50% za izborne liste, uz naizmjenično redanje muških i ženskih kandidata/kinja. Prijedlog na jučerašnjoj sjednici nije dobio podršku, nego je zadržana postojeća odredba uz kvotu od 40%.

Ovo je samo jedan od pokazatelja da vlast nema dovoljno “sluha” da osigura ravnopravnu participaciju žena u poltičkom životu. Ovakvim mehanizmima ženama nije omogućeno  ravnopravno participativno učešće  u tijelima gdje se donose najvažnije odluke koje su od vitalnog značaja za sve građanke i građane BiH.

Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” izražava žaljenje ovakvom odlukom PDPSBiH i nastaviti će kontinuirano pratiti nadlažne vlasti i raditi na ukazivanju na nevidljivost i neravnopravnost žena u nadležnim tijelima vlasti.

Vildana Džekman, PR Inicijative “Građanke za ustavne promjene”

 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s