Saopštenje za javnost: Brojimo 22 godine ustavne diskriminacije u BiH

 

dejton-800x445SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

  Sarajevo/Banja Luka, 21.novembar 2017.

 Navršava se 22 godine od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i obustave sukoba u našoj državi. Takođe se navršava i 22 godine od kada Ustav BiH diskriminiše građanke i građane u raznim sferama javnog i privatnog života. Država BiH se i dalje oglušuje na tri obavezujuće presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojima je državi naloženo uklanjanje diskriminatornih odbredbi Ustava BiH.

Propuštajući svaku ozbiljnu priliku za dogovor oko zajedničkog rješenja ovog problema, političari i međunarodna zajednica i dalje dopuštaju da građani i građanke BiH budu taoci trenutnog diskriminatorskog Ustava koji je jedan od rijetkih u regionu koji ne sadrži ravnopravnost polova kao ustavnu vrednotu, koji ne garantuje jednaka prava i slobode svim građanima i građankama, koji daje prednost konstitutivnim narodima u odnosu na građane i građanke, koji ne dozvolja mogućnost građanske participacije u okviru ustavnih procesa…

Nepostojanje zakonske regulacije medicinski potpomognute oplodnje, neujednačene porodiljske naknade (tamo gdje ih ima), nejednaka zdrastvena i socijalna zaštita, neujednačene cijene lijekova su samo neki od problema s kojima se susreću građanke i građani, a čiji uzrok se može pronaći trenutnim ustavnim rješenjima.

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ poziva nadležne vlasti da konačno pokrenu proces ustavnih reformi i uklanjanju svih vrsta diskriminacije iz Ustava BiH jer je ovo nužan proces za BiH na putu ka EU integracijama i neminovno je da će BiH morati  prihvatiti sve demokratske vrijednosti Evropske Unije i omogućiti da svi građani i građanke BiH imaju garantovana ljudska prava i slobode, bez izuzetaka i bez obzira na pol, rod, nacionalnu i svaku drugu pripadnost i opredjeljenje.

 S tim u vezi, apelujemo na Vijeće ministara da Platformu ženskih prioriteta sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive, koju je Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“, putem Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Parlamentarne skupštine BiH, uputila u proceduru još 2013. godine uzmu u razmatranje, te na taj način uključe prijedložena ustavna rješenja građanki i građana BiH, a kojima bi se uklonila diskriminacija i Ustav BiH postao izvor garantovanih demokratskih vrijednosti jednakih za sve.

 Srdačan pozdrav,

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s