(NE)diskriminacija porodilja u FBiH

Mame_BebeInicijativa “Građanke za ustavne promjene” podržava kampanju pod nazivom Kampanja (Ne) Diskriminacija porodilja u FBiH koju realizuje jedna od članica Inicijative Udruženje Žene ženama u suradnji sa HUG Žena Trnova. Osnovni cilj kampanje je  donošenje nove regulative o porodiljskim naknadama koja će biti jedinstvena za sve žene na federalnom nivou i osnivanje Porodičnog fonda iz kojeg će se vršiti isplata porodiljskih naknada. Inicijativa kroz Platformu ženskih prioriteta od 2014. godina zagovara kao jedan od svojih prioriteta izmjene Ustava BiH kojim bi se osigurala jednaka prava svim ženama u BiH  u oblasti zdrastvene, socijalne i porodične zaštite.

U Federaciji BiH, postoje različita zakonska rješenja i diskriminirajuće prakse. Zakon o radu, i raniji i novousvojeni, tretira samo dužinu trajanja porodiljskog odsustva. I jedan i drugi Zakon jednako tretiraju ovo pitanje i propisuju trajanje porodiljskog odsustva u periodu od jedne godine neprekidno, što je dosta napredno rješenje. Međutim, iako Zakon o radu propisuje da žena ima pravo na naknadu za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva, ne reguliše ko ima obavezu isplate ove naknade niti iz kojih izvora se finansira. Iako je trajanje porodiljskog odsustva u FBiH dosta napredno riješeno i definiše ga kao neprekidan period od godinu dana, osnovni problem ostaje pitanje neadekvantnih porodiljskih naknada, zbog čega veliki broj, ako ne i većina, žena u praksi ne koristi pravo na odsustvo sa posla u ovom vremenskom periodu, jer porodice takav finansijski teret jednostavno ne mogu podnijeti. Aktuelni Zakon o radu ne obavezuje poslodavce na isplatu razlike plaće. No, dok je to pitanje u javnom sektoru definirano kolektivnim ugovorima, isplaćivanjem razlika iz budžeta i javnih fondova, u privatnom se prepušta volji poslodavca.

Očekivani rezultati kampanje:

· Donošenje Zakona o zaštiti porodice sa djecom na federalnom nivou

· Izmjene u 68 novog ZOR-a FBiH, stav 1 (porodilja prima prosjek svoje plate) istav 2 (dopuna do pune plate porodilje ide na teret poslodavaca)

· Eliminacija diskriminacije porodilja po različitim osnovama,

· Podizanje pitanja naknada porodilja sa nivoa kantona na nivo Federacije BiH,

· Formiranje Federalnog fonda za isplatu porodiljskih naknada

Za više informacija o samoj kampanji posjetite facebook page:
NEdiskriminacija porodilja u FBiH

 

1 komentar na “(NE)diskriminacija porodilja u FBiH

  1. Povratni ping: Peticija – prodiljske naknade | Građanke za ustavne promjene/ Women Citizens for Constitutional Reform

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s