Porodilje u BiH nemaju jednaka prava

imagesInicijativa Građanke za ustavne promjene kroz prioritet Uvođenje jedinstvene zdrastvene, porodične i socijalne zaštite u Ustav BiH, koji je dio Platforme ženskih prioriteta na Ustav BiH zalaže se i za osiguranje jednakih porodiljskih naknada za sve građanke BiH. U cilju eliminacije diskriminirajuće prakse porodilja na prostoru FBiH Inicijativa je podržava kampanju (NE)diskriminacija porodilja u FBiH, koju sprovode Udruženje Žene ženama,jedna od članica Inicijative.

S ciljem aktualiziranja ovog pitanja u Bijeljini je prošle sedmice održana tribina, koju je Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” organizovala zajedno s Udruženjem Žene ženama i Helsinškim odborom za ljudska prava RS iz Bijeljine. Osnovni cilj tribine je dobiti odgovore na pitanja: kako prevazići  nejednakosti  u zakonskim rješenjima i diskriminatorskoj praksi  i gdje naći novac za isplatu naknada ako nadležni tvrde da ga nema?

U Federaciji BiH, postoje različita zakonska rješenja i diskriminirajuće prakse. Trenutno je naknada ženi koja je na porodiljskom odsustvu regulisana Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata i zaštite porodica sa djecom FBiH, koji propisuje da se ove naknade regulišu na nivou kantona. Nivo naknada koje se isplaćuju porodiljama u FBiH varira u velikoj mjeri od kantona do kantona, a često ove naknade zavise od raspoloživih budžetskih sredstava i dodatno se smanjuju odlukama kantonalnih vlada u odnosu na ono što je propisano kantonalnim zakonima. U Republici Srpskoj, postoji prihvatljivo rješenje. Porodiljske naknade se isplaćuju iz Javnog  fonda dječije zaštite po osnovu prosječne plaće u periodu od 12 mjeseci.  Propisano je da ovu naknadu isplaćuje poslodavac, a tek naknadno refundacija se vrši preko Fonda. To stvara kašnjenje u refundiranju te poslodavac obustavlja plaćanje zaposlenicama koje su po tom najčešće primorane da se ranije vrate na posao. Postoji više inicijativa za prevazilaženje ovih problema kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj, koje podržavaju uključivanje svih zaintersiranih strana.

„Naročito je bilo značajno čuti koji sve to problemi utiču na nejednake porodiljske naknade u FBiH i kako se to različito tretira u kantonima FBiH. To je veoma značajno za mene, koja dolazim iz Republike Srpske gdje zakon koji tretira trudnice i porodilje jednako reguliše porodiljske nadoknade za sve žene“, naglasila je Tamara Zrnović, jedna od učesnica tribine.

Jedno od rješenja diskriminacije žena po pitanju porodiljskih nakanada koje Tamara predlaže su izmjene zakonske regulative, a pored toga i insistiranje na implementaciji zakona.

Rješenja su u uvezanosti i saradnji žena, kako u FBiH, prije svega unutar Kantona, tako i povezanost sa ženama koje žive u Republici Srpskoj, kao i njihova zajednička borba za ostvarivanje jednakih  prava i jednake nadoknade. Potrebne su zakonske izmjene ali i provodivost tih zakonskih odredbi. Ono što piše na papiru treba da bude i u praksi, provodljivo i sigurno za građane i građanke BiH, a naročito za trudnice i porodilje ove države“, zaključila je Tamara.

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ nastaviće zagovaračke aktivnosti i rad na promociji Platforme ženskih prioriteta za Ustav BiH kroz niz aktivnosti u gradovima BiH, a kojima je cilj na ukazu na postojeću diskriminaciju u Ustavu i na neophodnost aktuelizacije procesa ustavnih reformi.

Vildana Džekman, PR Inicijative „Građanke za ustavne promjene“

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s