Traži se više od dvije žene u Vijeću ministara!

b_160107054Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” podržava prijedlog koji je danas Komisija za ravnopravnost spolova uputila Vijeću ministara, a kojima se traži izmjena  Zakona o Vijeću ministara BiH i njihovo usklađivanje s Zakonom o ravnopravnosti spolova. Ovim prijedlogom se zahtjeva od Vijeća ministara zastupljenost najmanje 40% osoba oba spola. Inicijativa osuđuje trenutni sastav Vijeća ministara koji ima samo zastupljene dvije žene. Istoimena Komisija je 2014. godine podržala Platformu ženskih prioriteta za izmjene Ustava BiH koju je uputila Inicijativa “Građanke za ustavne promjene”. Inicijativa smatra da koraci koje poduzima Komisija za ravnopravnost spolova važni za ostvarivanje ravnopravnosti žena u kontekstu njihovog parcipativnog učešća u zakonodavnim i izvršnim tijelima.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će, ako Prijedlog bude usvojen, odbiti potvrđivanje imenovanja Vijeća ministara BiH ako ne održava ravnopravnu zastupljenost spolova.

Predviđeno je da, ako budu usvojene, Izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH stupe na snagu nakon Općih izbora u BiH 2018. godine.

Iz Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova ističu da se Predloženim zakonom vrše izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH radi obaveze njegovog usaglašavanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, odnosno članom 32. stav (2) kojim je propisana obaveza usklađivanja svih državnih i entitetskih zakona, kao i drugih odgovarajućih propisa s odredbama ovog zakona.

“Prijedlog zakona о izmjeni i dopunama Zakona о Vijeću ministara BiH u
potpunosti poštuje osnovna ljudska prava i slobode, kao i principe ravnopravnosti spolova. Za provođenje ovog zakona nisu potrebna finansijska sredstva”, obrazložili su iz Komsije.

U trenutnom sazivu Vijeća ministara BiH nalaze se samo dvije žene i to ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i ministrica odbrane Marina Pendeš.

Preuzeto: klix.ba 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s