Sastanak Inicijative sa apelantima Evropskog suda za ljudska prava

Članice Inicijative “Građanke za ustavne promjene“ održale su 03.12.2019. godine u Sarajevu sastanak sa predstavnicima/om koji/e su podnijeli/e apelacije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog ustavne diskriminacije u izbornom procesu.  

Svrha ovog zajedničkog sastanka je bila razmjena mišljenja po pitanju podnesenih apelacija protiv BiH, sagledavanje trenutne situacije i retrospektiva neuspjelih i (ne)ozbiljnih pokušaja državnih vlasti da implementiraju presude i eliminišu diskriminatorne odredbe Ustava i Izbornog zakona kojima su ograničena prava i slobode za više od 400.000 građana i građanki BiH.

“Naše stanje je više političko, nego pravno. Ja želim Ustav BiH čije će izmjene i dopune osigurati građanska prava. Ja želim da to bude pravna, ne politička presuda na čiju implementaciju se čeka već godinama“, rekla je Azra Zornić, komentarišućineimplementaciju presuda i dodala da  trenutno stanje ne osigurava osnovna građanka prava  i da je to upravo ono što je ona željela promijeniti pokrećući postupak protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Na sastanku su se svi usaglasili da je krajnje vrijeme da državni parlament nađe način kako da, bez politizacije, impelementira sve presude kojima se nalaže promjena ustava i uklanjanje diskriminatornih odredbi, jer je prošlo već deset godina od prve presude, a rješenje se još ne nazire.

Dogovoreno je da apelanti i Inicijativa Građanke za ustavne promjene u narednim danima rade na sadržaju zajedničkog Otvorenog pisma koji bi trebao biti upućen na ključne adrese nacionalnih i međunarodnih institucija kojim bismo, uoči desetogodišnjice presude Sejdić-Finci protiv BiH, tražili pokretanje procesa mijenjanja Ustava u smislu implementacije pet, do sada donesenih presuda i jedne koja je u toku (Pudarić protiv BiH) kako bi svi građani i građanke imali jednaka ustavna prava na koja već deceniju čekamo.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s