Sastanak sa predstavnicama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH

Lejla Gačanica i Inela Hadžić, članice Inicijative Građanke za ustavne promjene su 27. maja 2016. godine prisustvovale sastanku sa predstavnicama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Na sastanku je predstavljena Inicijativa Građanke za ustavne promjene, te Platforma ženskih prioriteta, a fokus sastanka je bio na mogućim oblicima zajedničke saradnje. Takođe, razmatrana su pitanja diskriminacije žena u svim sferama društva  i napori koje Inicijativa čini da bi se diskriminacija žena smanjila.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministarke je sugerisala da bi bilo korisno organizovati radionice sa vrlo fokusiranim temama u dva segmenta: strateški generalno o diskriminaciji žena te diskriminaciji žena u pojedinim oblastima, sa naglaskom na identifikaciju ključnih prepreka u ostvarivanju jednakopravnosti.

Minstarstvo trenutno radi na dvije Strategije i upravo je to segment u kojem je identifikovan prostor za međusobnu saradnju koja bi se ogledala i u dostavljanju  integrisanih dokumenata sa podacima, izvještajima, prijedlozima organizacija civilnog društva, odnosno članica Inicijative, a koji bi bili dostupni i korišteni u Akcionim planovima, Strategijama, Izvještajima Ministarstva.

Ovaj konstruktivni sastanak predstavnica Inicijative i Ministarstva za ljudska prava je otvorio nekoliko tema i polja za potencijalnu saradnju i ovo je početak zajedničkog rada na ravnopravnosti polova u BiH.

Ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice na sastanku su učestvovale Ljiljana Šantić (Odjel za ljudska prava Ministarstva) i Saliha Đuderija (pomoćnica ministarke).

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s