Održan sastanak Koordinacionog odbora Inicijative

Članice Koordinacionog odbora su održale online sastanak 31.3.2020. na kojem su predstavljene realizovane aktivnosti Inicijative tokom prethodna tri mjeseca, a bilo je riječi i o načinima realizacije narednih aktivnosti s obzirom na vanrednu situaciju u državi povodom pandemije Korona virusa. Ono oko čega su se sve članice usaglasile je da se tokom narednog perioda baziramo na kreiranje sadržaja koji će biti objavljeni na blogu Inicijative, a koji će se ticati uticaja pandemije na žene i marginalizovane grupe i izazova s kojima se one susreću, te će Inicijativa na taj način dati svoj doprinos u prepoznavanju potrebe kreiranja mjera, politika, zakona,… koje će uobziriti i procjenu njihovog uticaja na žene i marginalizovane grupe. Pored tekstova koji će se baviti ovom problematikom, nastavićemo raditi intervjue sa predstavnicima akademske zajednice s kojima ćemo analizirati Ustav BiH i posljedice njegovih diskriminatornih odredbi.

Takođe, na ovom sastanku Koordinacionog odbora dobile smo novu članicu Inicijative – Mreža za izgradnju mira je jednoglasno izabrana za našu novu članicu!

Mreža za izgradnju mira je dobitnica nagrade “Sloboda” Međunarodnog centra za mir, te je bila druga na takmičenju World Vision International za 2014 za Peacebuilding Prize. Također je 2016. godine proglašena organizacijom godine u BiH u izboru BH Magazina.

Osnovana je u februaru/veljači 2010. godine, a njen cilj je uticaj i konkretne inicijative vezane uz sljedeća područja javnih politika koje su prepoznate kao ključne za dugoročnu izgradnju mira u BiH:

 • Obrazovanje
 • Sigurnost
 • Regionalni razvoj
 • Zaštita i promocija ljudskih i manjinskih prava
 • Suočavanje s prošlošću i tranziciona pravda
 • Rodna ravnopravnost
 • Kultura javnog dijaloga i demokracije
 • Jačanje kapaciteta civilnog društva za izgradnju istinskog mira
 • Vraćanje povjerenja među BiH narodima
 • Konstruktivnije djelovanje na vladajuće političke strukture u BiH
 • Unaprijeđenje suživota u BiH

MISIJA: Mreža za izgradnju mira pokreće, jača i povezuje mirovne inicijative i aktivnosti u BiH i regionu.

VIZIJA: Stabilno društvo u kojem se ljudi međusobno poštuju i vjeruju jedni drugima gradeći zajedno trajan mir u BiH i regionu.

Želimo dobrodošlicu našoj novoj članici!

Sljedeći sastanak Kooridnacionog odbora Inicijative je planiran za septembar 2020.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s