“Inicijativa – snažan građanski pokret”

slika-enisaEnisa Raković, izvršna direktorica organizacije  „Glas žene“ iz Bihaća, punih jedanaest godina se zalaže za ženska ljudska prava i unaprijeđenje položaja žena u svim sferama bh. društva.

„Priključila sam se Inicijativi jer smatram da Ustav BiH nije rodno odgovoran, smatram da je diskriminirajući i po drugim osnovama, a želim se aktivno uključiti i doprinijeti reformi Ustava BiH. Tu sam jer smatram da reforme Ustava BiH nema bez aktivnog uključivanja žena i njihovog direktnog učešća u samom procesu“, naglasila je Enisa.

Ona smatra da je Ustav BiH manjkav jer ne sadrži izričite odredbe o rodnoj ravnopravnosti, kao i da Ustav BiH sadrži Katalog ljudskih prava s pozivom na međunarodne dokumente, ali ne i mehanizam za njegovu implementaciju.

„Ustav kao najviši pravni akt jedne države mora da bude rodno odgovoran jer kroz njega možemo da težimo i postižemo rodnu ravnopravnost u svim sferama društva. Ustav je polazna tačka za rodno odgovorno društvo u BiH stoga mi je izuzetno važno da Ustav BiH bude rodno odgovoran“, istakla je Enisa za Inicijativu.

Prema Enisinom mišljenju, Inicijativa je kroz dokument Platforma ženskih prioriteta obuhvatila najvažnije segmente za izmjenu i dopunu Ustava čijim bi se usvajanjem povećao stepen  garantovanja ravnospravnosti spolova i ostvarivanja ljudskih prava i sloboda.

Iz organizacije „Glas žene“ smatraju da Inicijativa predstavlja snažan građanski pokret u borbi za ljudska prava u BiH i smatraju važnim otvaranje dijaloga o ustavnim reformama i vraćanje tog pitanja sa „političkih okvira“ u  „institucionalne okvire“ uz uključivanje svih građana/ki u ustavne procese.

Vildana Džekman PR Inicijative „Građanke za ustavne promjene“

Komentariši