U Ustav ugraditi gender principe

AB_1Armina Begić je završila osnovnu školu i Opću Gimnaziju u Bihaću. Diplomirala i magistrirala je Kriminologiju na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Dobitnica je srebrene značke Univerziteta u Sarajevu.

Inicijativi  “Građanke za ustavne promjene” Armina se priključila jer je željela da svojim učešćem doprinese i podrži sve promjene za koje se Inicijativa zalaže.

 „Incijativa okuplja vrlo ambiciozne članice i organizacije civilnog društva, koje će svojim daljnim djelovanjem raditi na zagovaranju ustavnih reformi, zastupajući inkorporiranje Platforme ženskih prioriteta u Ustav.  Naravno, nijedna promjena se neće desiti preko noći, ali upornošću se može mnogo toga učiniti. Kroz razne seminare, konferencije i treninge, Inicijativa jača ulogu žena, kako bi i same spoznale vrijednost i mogućnost da mogu raditi na ustavnim reformama“, zaključuje Armina.

Prema Armininom mišljenju Inicijativa je pokazala da su nam promjene neophodne, kako bismo donijeli Ustav BiH koji je po „mjeri“ svih građana i građanki.

 „Inicijativa je pokazala vrlo jasno da je zagovaranje ustavnih reformi neizbježan segment u kreiranju bolje budućnosti, te ispunjenju uvjeta ka članstvu Evropskoj Uniji. Vodeći se principima demokratije, članice Inicijative imaju jasan cilj i viziju koja nam je potrebna kako bismo djelovali na području zaštite i promoviranju jednakih ljudskih prava za sve“, navodi Armina.

Osvrćući se 20 godina unazad, Armina smatra da je presudama Evropskog suda za ljudska prava utvrđeno da postojeći Ustav ne garantuje ravnopravnost svim građanima i građankama, te da je diskriminacija posebno vidljiva kroz nemogućnost ostvarivanja jednakog pristupa zdravstvenoj zaštiti na cijeloj BiH.  Armina navodi da se ravnopravnost može postići ukoliko žene i muškarci jednako učestvuju u svim društveno – političkim procesima donošenja odluka, te da je donošenje rodno-odgovoranog Ustava važno iz više razloga.

„Rodna odgovornost vodi ka boljem poštivanju ljudskih prava, socijalnom  i ekonomskom napretku, odnosno potrebno je da Ustav bude na usluzi cjelokupnom društvu. Ustav kao najviši pravni akt države, doprinijet će usaglašavanju svih ostalih zakona na teritoriji BiH sa međunarodnim dokumentima,  te na taj način stvoriti jedinstveni sistem koji će voditi ka napretku. Stvaranje ambijenta  jednakih mogućnosti, stvaramo korak ka jačanju društva koje će funkcionisati prema svim opće priznatim međunarodnim propisima. Vrlo je važno ugraditi u Ustav gender principe, uključujući rodno-odgovoran jezik, te bi se na taj način ojačala uloga žena u pregovaračkim procesima“, ističe Armina.

Armina smatra da članice Inicijative posjeduju ogromna znanja i iskustva na polju ustavnih reformi, što je po njezinom mišljenju dovoljano za rad na promjenama. Dalje djelovanje Inicijative Armina vidi u pravcu upoznavanja javnosti o diskriminatornim ustavnim odredbama i  akcentiranja važnosti Ustava u svakodnevnom životu.

„Smatram da sam napravila važan korak samim učlanjivanjem u Inicijativu jer sam postala svjesna u kakvom društvu živimo, te imam dužnost i obavezu da svojim znanjem i sposobnostima sa ostalim članicama radim na pronalaženju najboljih opcija kada su u pitanju ustavne reforme, te stvaranje Ustava koji garantuje rodnu ravnopravnost“, naglašava Armina.

Intervju: Vildana Džekman, PR Inicijative „Građanke za ustavne promjene“

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s