Sastanak Inicijative sa predstavnicima/cama Brčko distrikta

Zijada Nišića gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Milijanu Simić, zastupnicu u Skupštini Brčko distrikta BiH i ostale prisutne zvaničnice/ke smo 30. maja na sastanku u Vijećnici u Brčkom upoznali sa Inicijativom „Građanke za ustavne promjene“ i onim što smo uradili do sada, kako bi žene napokon bile vidljive u najvažnijim pravnim aktima, ali i potrebi uvođenja rodno senzitivnoj jezika u ustave, statute, zakone i ostale propise.

Prisutne smo upoznali i o Preporuci Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH u kojoj se navodi da Parlamentarna Skupština BiH treba da preduzme mjere iz svoje nadležnosti sa ciljem korištenja rodno osjetljivog jezika u izradi, izmjeni ili prevodu Ustava Bosne i Hercegovine.

Teme sastanka su bile: Statut Brčko Distrikta BiH, Ustav BiH i zahtjevi Inicijative Građanke za ustavne promjene za izmjenu Ustava BiH, koje vrste diskriminacije Ustav BiH sadrži, zašto treba proširiti Katalog ljudskih prava u Ustavu BiH i Statutu Brčko Distrikta, kako žene učiniti vidljivijim u Ustavu i kojim rješenjima obezbijediti veću zaštitu ženskih ljudskih prava.

Na ovom sastanku fokus je bio na tome da li je rodno senzitivni jezik moguće implementirati u Statut Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine (koji ne sadrži niti opštu odredbu koju zahtjeva Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, a čiji je prečišćeni tekst urađen posljednji put 2010. godine) i kako na najbolji način naći modalitet da ovaj akt bude rodno senzibilan.

Komentariši