Održan Modul 2 Online Master Class-a

Tema drugog modula Online Master Class-a „Orodnjavanje ustava u svjetlu međunarodnih i EU obaveza” je bila Ustav i regionalni standardi u oblasti rodne ravnopravnosti: Pravo i institucionalni okvir Evropske unije i Vijeća Evrope“, a održan je 24. i 25. februara 2022. godine.

Drugi modul je otvorio Adnan Kadribašić, ekspert za ljudska prava, ravnopravnost spolova i vladavinu prava, i u okviru svog izlaganja predstavio ključne standarde EU kada je u pitanju rodna ravnopravnost i zabrana diskrimnacije, uz osvrt na  zajedničke standarde zemalja EU kada je u pitanju ova oblast.  Posebna pažnja je posvećena Ustavu kao pravnom instrument u kontekstu procesa ustavnih reformi i zahtjeva/acquis-a Evropske Unije.

Panelistica Nejra Hiroš iz Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je predstavila  14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni kako bi nastavila put EU integracija, uključujući jedan koji se tiče Ustava BiH. Izlaganje je bilo fokusirano na  prikaz trenutnog stanja – šta država Bosna i Hercegovina čini, i šta joj predstoji, u cilju ispunjavanja prioriteta i približivanju Evropskoj Uniji, te osvrt na prilike za zagovaranje procesa orodnjavanja Ustava u tom kontekstu. Takođe, bilo je riječi i o  konceptu i posljedicama usvajanja Akcionog plana u oblasti rodne ravnopravnosti III i načina na koji će se njegova implementacija odraziti na rad EU Delegacije i tokove u BiH.

Drugog dana modula 2 panelisti su bili Nedim Kulenović, službenik za ljudska prava u Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Midhat Izmirlija, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Tema s kojom je Nedim Kulenović upoznao polaznike i polaznice Online Master Class-a je  „Teoretski uvod u relevantne standarde Vijeća Evrope, standarde Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, prikaz relevantne prakse Evropskog suda za ljudska prava“, dok se profesor Izmirlija fokusirao na rad i funkcionisanje Vijeće Evrope, strateške ključne gender dokumente Vijeća Evrope, te ulogu i značaj Komesara za ljudska prava.

Treći, završni modul je planiran za 10. i 11. mart 2022. godine a bavićemo se Ustavom i ostalim relevantnim standardima u oblasti rodne ravnopravnosti, odnosno sagledaćemo proces ustavnih reformi u BiH iz rodne perspektive i perspektive zaštite ljudskih prava.

Online Master Class je aktivnost koju zajedno organizuju Agencija za ravnopravnost polova BiH i Inicijativa Građanke za ustavne promjene.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s