Publikacija: Mir koji to nije

Krajem  2020. godine u Bosni i Hercegovini  je obilježeno 25 godina od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir, kolokvijalno poznat kao Dejtonski mirovni sporazum. Za Bosnu i Hercegovinu ovo je značilo početak kontradiktornog procesa izgradnje mira. Ove kontradikcije se ogledaju u održavanju mira i održavanje zemlje u stanju stalnog sukoba. Nakon 25+ godina od  kraja rata pravo je vrijeme za razmišljanje, ispitivanje i analizu uspjeha i neuspjeha  procesa izgradnje mira, uokvirenih rješenjima utvrđenim  mirovnim sporazumom. Mir ne počinje niti završava činom potpisivanja mirovnog sporazuma. Izgradnja mira trebala bi biti inkluzivan i refleksivan proces utemeljen na proživljenom iskustva pogođenih. Međutim, u Bosni i Hercegovini mirovni proces nije imao ništa od ovoga. Više od 25 godina Bosanci/ke i Hercegovci/ke osjete posljedice nametnutog i manjkavog mirovnog sporazuma, koji opterećujuje  njihove političke, ekonomske i društvene odnose. Bez promjene narativa i pristupa izgradnji mira, rat će nastaviti da ih oblikuje i da bude prisutan još mnogo godina.

Iz tog razloga, WILPF predstavlja seriju eseja dvije lokalne feministkinje koje su ispričajte priču o zemlji koja je 25 godina u svojim naporima izgradnje mira – priča koja ide izvan glavnih tokova tumačenja, narativa i razumijevanja mira i mirovnog sporazuma kao i njegovih posljedica po zemlju.

U ovoj publikaciji možete pročitati devet eseja sa naglaskom na pet tema i njihove rodne perspektive: istorijski i geopolitički kontekst, politika mirovnih pregovora i izgradnje mira,  (de)militarizacija rata i mir, etnonacionalizam i teritorijalna podjela vlasti, međunarodni civilna uprava i njen neokolonijalni karakter  i neoliberalni uticaj na izgradnja mira i suočavanje s prošlošću.

Publikaciju možete pročitati ovdje:

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s