Građanke za ustavne promjene nastavljaju sastanke sa poslanicima_ama državnog parlamenta BiH

Članice Inicijative Građanke za ustavne promjene, Delila Hasanbegović Vukas, Maida Zagorac i Denija Hidić sastale su se 21.10.2021. godine s poslanicom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Almom Čolo. Poslanica Čolo je ujedno i članica Kluba poslanika/ca SDA (Stranke demokratske akcije) i Predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma. Članice Inicijative Građanke za ustavne promjene su s poslanicom Čolo podijelile Platformu ženskih prioriteta za ustavne promjene i predstavile amandmane na Ustav Bosne i Hercegovine iz rodne perspektive.

Jedan od fokusa razgovora svakako je bilo i korištenje rodno senzitivnog jezika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, s obzirom da su 2014. godine pokrenute izmjene i dopune Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, kao i poslovnika Predstavničkog doma PSBiH i Doma naroda PSBiH iz rodne perspektive, na inicijativu poslanice Ismete Dervoz uz podršku Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma. Predstavljeni su i prioriteti te obrazloženi na način kako bi usvojeni amandmani doprinjeli rodno pravednom Ustavu Bosne i Hercegovine za društvo jednakih prava i mogućnosti. Na sastanku su članice Inicijative, pored potrebe prepoznavanja žena u samom jeziku Ustava BiH govorile i o ostalim prioritetima koji se tiču uvođenja afirmativnih mjera za rodnu ravnopravnost u Ustav BiH, proširenja kataloga ljudskih prava sa odredbama koje se tiču uspostavljanja sistema jedinstvene zdravstvene, socijalne i porodične zaštite na nivou cijele BiH, veće sudske i pravne zaštite ljudskih prava i sloboda, primjene principa demokratije na proces ustavnih reformi.

Sastanci sa poslanicima/ama državnog parlamenta BiH organizuju se u sklopu aktivnosti Radne grupe za zagovaranje i lobiranje Inicijative Građanke za ustavne promjene i već naredne sedmice planiran je sastanak s Nadom Mladinom, Klub poslanika/ca SDPa.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s