Nastavljamo sastanke sa poslanicima_ama državnog parlamenta BiH

Članica Inicijative Građanke za ustavne promjene, Delila Hasanbegović Vukas, sastala se 21.09.2021. godine sa poslanicom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Aidom Baručija, ujedno i članicom Kluba poslanika_ca Naša stranka/ Nezavisni blok.

Sastanak je organiziran u sklopu aktivnosti Radne grupe za zagovaranje i lobiranje Inicijative, u cilju da se predstave prioriteti djelovanja Inicijative Građanke za ustavne promjene, principi na kojima djeluje Inicijativa, njeni strateški ciljevi, dosadašnje aktivnosti i one koje su u planu realizacije u narednom periodu. Sastanke ovoga tipa članice Inicijative održavaju sa domaćim i međunarodnim relevantnim akterima za oblast urodnjavanja ustava, tj. ustavnih reformi iz perspektive rodne ravnopravnosti.

Sa poslanicom Baručija se razgovaralo o Platformi ženskih prioriteta za ustavne promjene te su predstavljeni amandmani na Ustav BiH iz rodne perspektive.

Poslanica je izrazila podršku Inicijativi, ističući da su predloženi amandmani, koji bi obezbijedili rodnu ravnopravnost u Ustavu države, u interesu svima i da predstavljaju nužan korak u postavljanju ustavnih osnova za borbu protiv rodno zasnovane diskriminacije i veće vidljivosti žena. Razmotrene su mogućnosti i spremnost za izmjenu Ustava iz rodne perspektive, kao i drugih neophodnih zakona (poput Zakona o Vijeću ministara – ravnopravno učešće oba spola), čime bi se ispunili i zahtjevi iz preporuke Komiteta CEDAW o ugradnji ustavne odredbe o rodnoj ravnopravnosti i zabrani direktne i indirektne diskriminacije po osnovu pola u privatnom i javnom životu.

Naredni koraci su sastanci i razgovori sa poslanicima_ama ispred drugih političkih opcija, saradnja sa radnim tijelima Parlamentarne skupštine BiH, kako bi se razmotrili najbolji načini da se pomenuti amandmani nađu u parlamentarnoj proceduri.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s