Prijem u rezidenciji EU Delegacije u BiH

Predstavnica Inicijative Građanke za ustavne promjene je prisustvovala prijemu kojeg je EU Delegacija u BiH organizovala sinoć, 4.7.2021. godine u čast dolaska američkog izaslanika za Zapadni Bakan Matthew Palmera i izvršne direktorice za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), Angelina Eichhorst.

Prijem je bio odlična prilika da se gospodin Palmer i gospođa Eichhorst dodatno upoznaju sa prioritetima Inicijative u pogledu reforme Ustava BiH koja je značajna tema razgovora vodećih bh. političara/ki i međunarodnih zvaničnika/ca proteklih dana. Istovremeno, šef Delegacije EU, Johan Sattler naglasio je važnost učešća Inicijative u procesu reforme, posebno jer Inicijativa predstavlja stavove i težnje i drugih organizacija u BiH, s obzirom da okuplja 35 članica i nekoliko hiljada građana/ki.

U razgovoru sa predstavnicom Inicijative gospodine Palmer je istakao neophodnost većeg učešća organizacija civilnog društva i sličnih inicijativa u aktuelnim političkim procesima, a podršku je dala i gospođa Angelina Eichhorst. Ona je posebno uputila podršku prioritetima orodnjavanja Ustava BiH te naglasila da Evropska služba za vanjske poslove u Briselu, kao i Delegacija EU u BiH pomno prati rad i napore koje Inicijativa ulaže kako bi se osiguralno egalitarno i zakonito učešće žena i muškaraca u privatnom i javnom životu u BiH.   

Prijemu su prisustvovali i drugi međunarodni zvaničnici/ce kao i ambasadori/ke u BiH te predstavnici/e organizacija civilnog društva koji rade u oblasti korupcije, vladavine prava, promocije demokratičnosti i zaštite manjina, koji su se takođe upoznali sa prioritetima Inicijative u pogledu reforme Ustava.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s