Online razgovor: ”Učešće organizacija civilnog društva u izbornoj reformi“

Inicijativa Građanke za ustavne promjene je danas, 9. juna 2021. godine učestvovala na online razgovoru pod nazivom ”Učešće organizacija civilnog društva u izbornoj reformi“ koji je okupio predstavnike/ce većeg broja organizacija civilnog društva koje se na različite načine bave izradom javnih politika, posebno u vezi sa izbornom i ustavnom reformom.

Panelisti na online razgovoru su bili Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava,  Martina Barker Ciganikova, predstavnica ODIHR-a i Dario Jovanović, direktor  Koalicije ‘Pod lupom’, a predstavnica Inicijative Lejla Gačanica je kao disuktantica predstavila zahtjeve Inicijative u procesu ustavne reforme i naglasila da je nedopustiva ustavna reforma koja će se voditi „iza zatvorenih vrata“ i bez konsultacija sa širom javnošću i svih zainteresovanih faktora. Takođe, u izlaganju fokus je stavljen na važnosti definisanja i inkorporiranja rodne ravnopravnosti kao ustavne kategorije, odnosno implementacija preporuka CEDAW komiteta koje se tiču ustavnog i zakonskog okvira, te je ukazano na važnost uvažavanja građanskih zahtjeva u svim reformskim procesima.

Cilj razgovora je bio da civilno društvo u BiH iznese svoje stavove, preporuke i rješenja u vezi sa izbornom i ustavnom reformom u BiH, koji će biti obuhvaćeni u zaključcima sa online razgovora i poslužiti donosiocima odluka prilikom donošenja izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Online razgovor je organizovan na  inicijativu i uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a u sklopu projekta „STEP“ kojeg finasira Evropska unija, a realizuje Koalicija za slobodne i poštene izbore ,,Pod lupom“.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s