Bilbord kampanja “Državo, pokaži da nismo same!”

U Banjaluci je u toku je bilbord kampanja pod nazivom „Državo, pokaži da nismo same!“ čiji je cilj podizanje svijesti o prevenciji seksualnog uznemiravanja na radu.Rezultati istraživanja koje je hCa sproveo 2018. godine pokazuju da postoji znatno veća vjerovatnoća da će žene doživjeti seksualno uznemiravanje na poslu nego muškarci.

U poređenju sa 21,2 % muškaraca, 37.5 % žena izjavilo je da je doživjelo barem jedan oblik seksualnog uznemiravanja, a gotovo svaka peta žena je bila izložena seksualnom uznemivaranju više od jednom.Od pojavnih oblika seksualnog uznemiravanja najviše je zastupljeno verbalno uznemiravanje poput neumjesnih seksualnih gesta, šala i zvukova, uglavnom od strane muškaraca. Iskustva žena ukazuju da rodno zasnovana diskriminacija i mobing utiču ne samo na njihovu ekonomsku situaciju, već i na njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Prema podacima Sindikata trgovine i ugostiteljstva BiH iz 2018. imali su samo jedan prijavljen slučaj seksualnog uznemiravanja.

Ova kampanja je dio aktivnosti u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena, a kampanju podržavaju: Udruženje građana Oštra Nula, Helsinški parlament građana Banjaluka, Centar za mlade Kvart, Radnička solidarnost, Transparency international BiH, Revolt, eTrafika.net, Fondacija Udružene žene, Centar za informativnu dekontaminaciju mladih – BUKA i Inicijativa Građanke za ustavne promjene.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s