FES istraživanje “Da li je Dejton položio ispit?”

“Opšte nezadovoljstvo državom očitava se i na studentske komentare o njenim temeljima postavljenim u Dejtonu 1995. godine. Smatraju kako je takvo uređenje Bosne i Hercegovine ili načelno loše ili pak predmet zloupotreba od strane političkih elita. Iako više od polovine studenata nikada nije pročitalo Dejtonski mirovni sporazum, svjesni su kako je on donesen da bi okončao rat i misle da mu je potrebna revizija. Takođe, uvjereni su kako nije ispunio očekivanja u prethodnih četvrt vijeka i u znatnoj mjeri suprotstavljaju se aktuelnim i zvaničnim politikama nosilaca vlasti. Iako su socijalizovani u državi s aktuelnim simbolima, zastava, grb i himna BiH ovoj generaciji ne predstavljaju obiljelježja značajne identifikacije.

Međutim, mlada generacija je mišljenja da datum donošenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, 21. novembar, može i treba biti državni praznik, odnosno tačka okupljanja a ne novih sukoba i podjela. Zaključujemo da našim ispitanicima nije preokupacija da se iscrpljuju osvrtanjem unazad, a očigledna je i određena spremnost da prevazilaze naslijeđene probleme i kreiraju nešto novo, premda iz dijela njihovih odgovora kao da demantuju sami sebe, ne iskazuju mnogo optimizma u pogledu opstanka države i kao da se iza njihovih odgovora o preispitivanju ustavnog aranžmana i političko-pravnog okvira ne nalaze istovjetne misli o pravcima promjena, revizija i sl.

Studenti ne vide političke faktore kao istaknute zaštitnike ustavnog poretka, a krivicu za narušavanje istog ravnomjerno dijele na različite nivoe vlasti i predstavnike međunarodne zajednice. Sa dejtonskim ustavom smatraju kako nije izvjestan put u Evropsku uniju, a svaki treći student ne vidi Bosnu i Hercegovinu kao postojeću državu za narednih 25 godina, dok je druga trećina vidi u istom okviru, a svaki pet student bi da je vidi kao reformisanu državu na federalnim principima. Ipak, ova ciljna grupa složna je da su populističke politike i zloupotreba vlasti od strane vlasti najveći problem države uz pristrasnost stranog faktora, što je mišljenje koje preovladava i među njihovim starijim sunarodnicima. Dejtonski sporazum ne smatraju najvećim problemom BiH, iako ga ne smatraju “svetim pismom””, navedeno je, između ostalog, u zaključku istraživanja Da li je Dejton položio ispit?

Autori/ka istraživanja Da li je Dejton položio ispit? su Aleksandra Jovandić, Đorđe Dujković, Marko Lončar, a izdavač je Fondacija Friedrich-Ebert (FES). Istraživanje je trajalo od marta do maja 2020. godine i njime je obuhvaćeno 597 ispitanika/ca sa svih univerzititeta u Bosni i Hercegovini, odnosno Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Banjoj Luci, Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Zenici, Univerziteta “Džemal Bijedić” i Univerziteta u Bihaću. Manji dio ispitanika studira na privatnim fakultetima. Studenti iz svih dijelova BiH odgovarali su na anketne upitnike koji su se sastojali od tri grupe pitanja.

Istraživanje možete pročitati OVDJE

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s