Saopštenje za javnost -povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma

This image has an empty alt attribute; its file name is images-2.jpg

Prošlo je već 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dokumenta koji je definisao uređenje, oblik i (ne)funkcionisanje današnje države Bosne i Hercegovine. Ustav BiH, kao Aneks IV ovog sporazuma je osigurao mir, ali i utemeljio etničke podjele, marginalizovao i diskriminisao građane i građanke BiH, te s toga ove godine mi ustvari obilježavamo i:

  • 25 godina Ustava BiH koji ograničava osnovna prava i slobode za 400.000 pojedinaca i pojedinki BiH koji ne mogu ostvariti pasivno biračko jer ne pripadaju konstitutivnim narodima (tkz. Ostali) ili se izjašnjavaju samo kao građani i građanke BiH,
  • 25 godina Ustava BiH, koji među rijetkima u Evropi, ne garantuje ravnopravnost polova,
  • 25 godina Ustava BiH koji je instrument nacionalističkih partija kojim se zaustavlja svaki pokušaj progresivne ustavne reforme i napretka BiH na putu ka EU integracijama,
  • 25 godina Ustava BiH u kojima su kolektivna prava iznad građanskih i individualnih prava i sloboda,
  • 25 godina Ustava BiH koji je otuđen od građana i građanki čiji se zahtjevi za promjenu ustava marginalizuju, potpuno ignorišu ili odbacuju od strane bh. vlasti.

Ustav države bi trebao biti sve ono što Ustav BiH sada nije. Ustav bi trebao biti prostor kojim se, uvažavajući sve potrebe društva, definišu, regulišu i unapređuju društveni odnosi muškaraca i žena, kao i njihov odnos prema državi, ali i ravnopravan i jednak odnos države prema svima koji u njoj žive. Ustav bi se trebao konstantno unapređivati, on bi trebao sadržavati mehanizme neophodne za eliminisanje svakog oblika diskriminacije te uvažavati zahtjeve i potrebe svih društvenih grupa, a ne služiti kao sredstvo manipulacije i kočnica napretku države i društva od strane vladajućih, što je sada slučaj sa Ustavom BiH.

Inicijativa Građanke za ustavne promjene poziva donosioce odluka da napokon ozbiljno pristupe pitanju pokretanja ustavnih promjena –  demokratskom procesu koji će biti transparentan i vođen u državnim institucijama i koje će uvažavati građanske inicijative i zahtjeve jer građani i građanke ne smiju više biti zatočenici/e Ustava i ovakvog nefunkcionalnog sistema.

Inicijativa Građanke za ustavne promjene

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s