IRMA BARALIJA: Izbora u Mostaru će biti, ako ne bude dogovora, Ustavni sud mora nametnuti rješenje

Građani Mostara ni ove godine neće na glasanje. Centralna izborna komisija BiH raspisala je opšte izbore za novembar ove godine, za sve opštine i gradove, osim za gradsko vijeće grada Mostara.  Građani Mostara posljednji put birali su gradsko vijeće 2008. godine.  Presudom Ustavnog sud BiH iz 2010. Parlamentarnoj skupštini naloženo je da izmijeni neustavni dio Izbornog zakona koji se odnosi na izbor gradskog Vijeća Mostara, ali 12 godina SDA i HDZ nisu uspjele da se dogovore. Kako izbori nisu održani 2012. godine, Gradsko vijeće je raspušteno, a od tada suvereno gradom na Neretvi vlada gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Mostarki i potpredsjednici Naše stranke dva puta je uskraćeno da bude birana i da bira 2012. i 2016. god. A to će se, najvjerovatnije, desiti i 2020. god. Zbog kršenja biračkog prava, tužila je Bosnu i Hercegovinu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i dobila. Bosna i Hercegovina, odnosno Parlament BiH, dobila je rok od šest mjeseci  da izmijeni izborni zakon. U suprotnom, Ustavni sud treba da nametne privremeno rješenje. Presuda je postala pravosnažna krajem januara. Rok uskoro ističe, a Mostarci se nadaju izborima. O izborima, životu u Mostaru i prijetnjama koje je danas dobila, Irma Baralija govorila je u intervjuu za magazin BUKA. 

BUKA: Raspisani su opšti izbori za novembar, opet je izostavljen Mostar. Kako ste primili tu vijest? 

Raspisani su… Nisam bila iznenađena, to je bila jedna od tri moguće opcije koje su, nakon stupanja Presude Baralija protiv BiH, na snagu bile na stolu. Raspisivanje izbora u ostatku BiH, bez Mostara, značilo je samo da će se naši izbori desiti nesto kasnije, a nikako da se neće uopšte desiti. Dakle, nisam bila iznenađena, ali, svejedno, bila sam razočarana, jer je to bio još jedan poraz generalno za demokratiju i demokratske procese u ovoj zemlji.

BUKA: Presudom Evropskog suda za ljudska prava ustanovljeno je kršenje vašeg prava da birate i budete birani. Vjerujete li da izbori u Mostaru ipak mogu biti održani?

Apsolutno. Kao što sam pomenula ranije, još uvijek su u igri dvije opcije, ona da će se rješenje pronaći u Parlamentu BiH u narednih mjesec i po, ili, ako se ni to ne desi, da će Ustavni sud BiH nametnuti privremeno rješenje za Mostar, koje će sprovesti CIK. Vjerujem da je realnija ova potonja opcija, koja bi vratila demokratiju u Mostar u februaru ili martu naredne godine.

BUKA: Kako, zapravo, ovaj status utiče na građane i građanke Mostara? 

Negativno na hiljadu različitih nivoa, od onog teoretsko-pravnog da se osjećamo neslobodnima, diskriminisani smo, krše nam se prava, do onog vrlo praktičnog, svakodnevnog, koji se ogleda kroz potpunu zapuštenost javnih površina, parkova, ulica. Deponija funcioniše ilegalno već duže od pola godine, rok za puštanje u rad kolektora za prikupljanje otpadnih voda probijen je prije skoro dvije godine, a i dalje nemamo kolektore, a nemamo ni milione koji su nestali u izgradnji kolektora. Komunalno preduzeće Komos je u stečaju evo šestu godinu, otpušteni i penzionisani radnici ovog preduzeća ne mogu naplatiti dugove, niti se izvršavaju njihove sudske presude koje su dobili. Mnogo je primjera i nivoa mostarskog političkog ludila i haosa, rješenje svega su hitni izbori i još hitnije aktivnosti pravosudnih organa.

BUKA: HDZ BiH i SDA su godinama daleko od dogovora. Međutim, u posljednje vrijeme se govori da su približili stavove. Smatrate li to napretkom ili produžetkom neslaganja? Kome odgovara Mostar bez izbora? 

HDZ i SDA su godinama činili sve kako bi nas uvjerili da se pokušavaju dogovoriti, no sve je to bila dimna zavjesa, predstava za široke narodne mase. Prava je istina da je ovo situacija koja najviše odgovara tim strankama i da su oni sve vrijeme, u stvari, pokušavali zadržati status quo, koji je samo njima omogućavao da troše milione iz budžeta, bez ičije kontrole. Ako su deset godina, svake godine vrlo lako i u prijateljsko-partnerskom ozračju mogli postizati dogovor oko trošenja novca, naivno je vjerovati da se nisu mogli dogovoriti oko načina sprovođenja izbora. Ove dvije stranke su izgubile sav kredibilitet u Mostaru i sreća pa više Mostar nije stvar njihove “dobre volje”. Digli smo cijeli svijet na noge, išli do Strazbura i spremni smo ići gdje god bude trebalo da vratimo grad koji su nam oteli!

BUKA: Danas ste uspjeli skupiti potpise za kandidatsku listu u Konjicu. Koliko potpisa ste skupili? Sinoć ste primili prijetnje. Osjećate li se ugroženo i da li se radi, prema Vašem mišljenju, o individualnoj ili botovskoj prijetnji?

Danas smo bili u Konjicu i u toku vrlo kratke posjete smo skupili oko 250 potpisa podrške, što je dovoljno kako bismo mogli ponuditi svoju listu kandidata i kandidatkinja na predstojećim izborima. Iznenadila nas je svojevrsna hajka na društvenim mrežama koja je pokrenuta protiv nas nakon što smo najavili posjetu Konjicu. Lično sam dobila i javne i privatne prijetnje, te je bilo mnogo govora mržnje koji su nam uputili kroz komentare na moje objave, ali i kroz različite društvene grupe i stranice.
Na našu radost, upravo je to potaklo danas mnoge Konjičane i Konjičanke da dođu na Trg, da nam pruže podršku i pokažu da je Konjic mnogo više od onoga što je šačica ljudi pokušala iskreirati u virtuelnom prostoru. Jasno nam je da vladajuće kaste čine sve kako bi dijelili, širili strah i mržnju, jer to je njihov način rada, Samo sam mislila da su već naučili da nas tako ne mogu zaustaviti. 

BUKA: Bitno je za građane BiH da znaju šta bi se moglo desiti u slučaju mostarizacije BiH. Koje bi posljedice bile po građane? 

Demokratija počiva na pravu građana da biraju i budu birani. Ako neko odluči da nam uskrati to pravo, pa makar to bilo i mjesec dana kako predviđa ova potencijalna odgoda za novembar, taj neko urušava demokratski poredak ove zemlje i to je samo po sebi dovoljno za najoštrije reakcije, kako opozicije, tako i  građana. Ne smijemo dozvoliti da nastave putem kojim su krenuli.

BUKA:  Aktivni ste i kao građanka i kao članica političke partije, tačnije potpredsjednica ste Naše stranke. Smatrate li da dio odgovornosti za Mostar snose i opozicione stranke?

Ne smatram da se u Mostaru može govoriti o podijeljenoj odgovornosti u tom smislu. Koalicija HDZ/SDA je proteklih decenija u Mostaru bila toliko nadmoćna da je pravo čudo kako je opozicija uopšte opstala, imajući u vidu pritiske, represiju i manipulaciju ratnim traumama koju je vlast koristila u svrhu produženja statusa quo.

Tekst preuzet sa: http://www.6yka.com

Foto: klix.ba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s