Sastanak u Ambasadi Savezne Republike Njemačke

Inicijativa Građanke za ustavne promjene zajedno sa gospodinom Jakobom Fincijem održala je 11. marta 2020. godine sastanak sa Zamjenicom šefa misije Ambasade Savezne Republike Njemačke, gospođom Petrom Kochendorfer. Na sastatanku je predstavljena Inicijativa i dosadašnja zalaganja povodom ugradnje rodne komponente u Ustav BiH, te zajednička inicijativa sa apelantima pred Evropskim sudom za ljudska prava povodom deset godina neimplementacije presude Sejdić-Finci .

Razgovarano je o Ustavu BiH kao dijelu Dejtonskog mirovnog sporazuma ali i najvišeg pravnog akta u državi čija reforma mora biti dio političkih diskursa. Nedostaci identificirani u gotovo dvadesetpet godina primjene Ustava sasvim jasno ukazuju da su promjene neminovne. Sam karakter Ustava nije da je nepromjenjiv; naprotiv prakse drugih, uključujući i njemački, ustava dokazuju da sadržaj ustava treba da reflektuje principe koji uvažavaju društvenu zbilju ali i uspostavljaju standarde garancija ljudskih prava i sloboda. Bh Ustav u trenutnom tekstu ne obezbjeđuje spomenuto, bar ne u oblastima koje ove inicijative zagovaraju.

O rodnoj ravnopravnosti i eliminaciji diskriminacije u izbornom procesu je razgovarano i iz perspektive EU integracija. Otvorene su brojne teme i ideje za buduću saradnju i podršku procesima izmjene Ustava artikulisanih kroz građanske zahtjeve. Sastanak je organizovan i realiziran u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll u Sarajevu.


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s