Ulična akcija u Sarajevu: “Žene su u Ustavu BiH nevidljive!”

Fondacija CURE danas je ispred sarajevske Tržnice u sklopu Inicijative “Građanke za ustavne promjene“ organizovala uličnu akciju kojom je željela probuditi svijest građana i ukazati na potrebu ustavnih promjena. Tom prilikom su članice Fondacije podijelile građankama i građanima informativne materijale o samom radu Inicijative. Osnovni cilj ulične akcije jeste da se građanke i građani upoznaju s ustavnim reformama, kao i nevidljivosti žena u samom Ustavu BiH.

Vildana Džekman, aktivistkinja Fondacije CURE, kazala je kako Inicijativa građanke za ustavne promjene postoji od 2014. godine, te navela kako okuplja veliki broj ženskih organizacija sa prostora Bosne i Hercegovine.

– Mi smo 2014. godine izgradili platformu ženskih prioriteta sa rodnim amandmanima na Ustav i uputili smo je u Parlament. Dobili smo podršku od Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova na državnom nivou i dobili smo, naravno, podršku od Agencije za ravnopravnost spolova. Od prošle godine mi smo na dnevnom redu ustavnopravne komisije Parlamenta BiH, međutim, mi još čekamo da ta komisija održi kako bi razmotrila ovu platformu sa rodnim amandmanima, istakla je Džekman.

Konstatovala je kako postoji nekoliko prioriteta za koje se zalažu, te izdvojila najvažnije.

– Najvažnije je da se kroz izmjene Ustava BiH radi na procesu osiguranja jedinstvene zdravstvene porodične zaštite što bi u praktičnom smislu značilo da svi građani i građanke imaju jedinstven i uvezan sistem koji bi bio garantovan na državnom nivou, što trenutno nije slučaj. Zbog toga danas imamo neujednačene porodiljske naknade tamo gdje one postoje, imamo različito regulisan zdravstveni sistem, različito od jednog kantona do drugog. Praktično, ukoliko se razbolite u jednom kantonu vi nemate nikakvo zdravstveno pravo ukoliko se ne vratite u kanton kojem pripadate, naglasila je Džekman.

Ajna Jusić, predsjednica Udruženja zaboravljena djeca rata i aktivistkinja Fondacije CURE, poručila je kako su nam hitno potrebne ustavne promjene iz razloga što živimo u državi koja diskriminira svoje građane. U ovoj državi se ne uvažavaju različite marginalizovane grupe. Živimo u državi u kojoj nemamo jedinstveni zdravstveni sistem, u kojoj imamo različite zakone za sve žene koje su preživjele ratno silovanje, što nije uredu, jer silovanje je silovanje bez obzira iz kojeg entiteta žena dolazi, podvukla je Jusić. Nije sigurna koliko će žene za svoje zahtjeve imati podršku političkih elita u zemlji. Ukoliko ovako nastavimo, mislim da padamo na svim mogućim testovima ljudskosti i mislim da ovakve akcije i napori treba da prvo probude svijest kod građana da je ovo itekako potrebno, jer nije uredu to što se ja mogu liječiti u Sarajevu, a ne mogu u Banjoj Luci, rekla je Jusić.

Preuzeto s Oslobođenja

Link: https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ustavnim-promjenama-eliminisati-diskriminaciju-u-bosni-i-hercegovini-534068

Današnju uličnu akciju i najavu same akcije popratio je veći broj medija kojim se ovim putem zahvaljujemo, osobito: Federalni radio, BH Radio 1, Kalman Radio, RSG radio -Antena, TVSA, Federalna TV, Agencija Anadolija, FENA, OSLOBOĐENJE, Radio Sarajevo.ba i Klix.ba.

Inicijativa “Građanke za ustavne promjene”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s