Ocjene jednoglasne: Organizacije civilnog društva iz BiH ostvarile uspjeh u Ženevi

Predstavnice sedam organizacija civilnog društva (OCD) iz Bosne i Hercegovine, u organizaciji Helsinškog parlamenta građana Banjaluka i uz podršku organizacije Kvinna till Kvinna, prenijele su važne poruke CEDAW komitetu tokom sedmodnevnog boravka u Ženevi. Učestvujući na CEDAW sesiji, OCD su ukazale na brojne probleme koji se tiču rodne ravnopravnosti i diskriminacije u BIH, naglasivši da su, uprkos konvencijama i preporukama koje je država ratifikovala i usvojila, diskirminacija, zanemarivanje ženskih prava i rodne ravnopravnosti vidljivi u skoro svim oblastima života i na svim nivoima. Kroz zvanično saopštenje, ali i neformalne sastanke sa predstavnicima CEDAW komiteta, jasno je ukazano na neophodnu ustavnu reformu u smislu orodnjavanja Ustava BIH, ali i statistiku koja ukazuje na i dalje nedovoljno učešće žena u političkom i javnom životu, kao i nedefinisane mjere u zaštiti žrtava porodičnog nasilja i neusvajanje strategije o zaštiti žena – žrtava ratnog nasilja. Istaknuto je i zanemarivanje prava marginalizovanih grupa, posebno žena sa invaliditetom, Romkinja i LBTI žena, kao i potreba brisanja stereotipa iz obrazovnog sistema na svim novima iz kojeg i kreću problemi u vezi sa predrasudama, a kasnije i diskriminacijom žena.

Koliko je komitet preporuke i jasna pitanja OCD-a uzeo u obzir, najbolje se vidjelo tokom zvaničnog predstavljanja izvještaja o primjeni Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije nad ženama, koji je predstavila Agencija za ravnopravnost polova BIH. Članovi komiteta, državi su, nakon polusatnog izlaganja izvještaja, postavili doslovno sva pitanja koja su prethodno apostrofirale predstavnice OCD-a, zahtijevajući dodatna objašnjenja iz oblasti ustavne reforme, nasilja nad ženama, tretmana žena-žrtava rata, marginalizovanih grupa, uklanjanja stereotipa iz obrazovnog sistema, seksističlog govora u medijima i javnom životu, političke participacije žena.

Naši domaćini iz organizacije IWRAW, saglasili su se da je to bila jedna od uspješnijih sesija, pohvalivši OCD zbog jasnih i konkretnih pitanja, uz očekivanje da će CEDAW komitet, na osnovu svega što su čuli, donijeti nove preporuke u vezi sa poboljšanjem položaja žena u BiH i uklanjanju svih oblika diskriminacije.

TRIAL u Bosni i Hercegovini Sarajevski otvoreni centar Helsinški parlament građana Banja Luka Građanke za ustavne promjene Fondacija Cure/CURE Foundation Fondacija Udružene žene Prava za sve

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s