Koliko novca dobijaju nezaposlene porodilje po kantonima?

Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” godinama ukazuje na problematiku neriješenih porodiljskih naknada, kao i da je rješenje ovog problema sigurno u podizanju zdrastvene, socijalne i porodične zaštite na nivo Ustava BiH.

Diskriminacija porodilja postoji i u odnosu na entitete. Izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti RS, koje će na snagu stupiti naredne godine, Vlada Republike Srpske u cjelosti će preuzeti trošak naknada za vreme porodiljskog bolovanja. Ovim zakonom biće uveden dodatak za sve nezaposlene porodilje.

Ove mjere podržali su i u Udruženju poslodavaca FBiH, kazali su da je riječ o dobrom rješenju koje bi trebala preuzeti i Federacija, odnosno da je neophodno ovu oblast sistematski urediti.

Posljednji podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazuju poraznu sliku. U prvih šest mjeseci ove godine rođeno je za blizu dva i po posto manje beba nego u istom periodu lani. Jedan od razloga je i socijalna slika stanovništva i nemar države prema majkama i porodiljama.

Blizu 35.000 porodilja u BiH svake godine ostvari pravo na naknadu, ali zbog nedostatka novca u budžetima nisu iste pred zakonom. Posljednjim zakonskim rješenjima o dječijoj zaštiti Vlada RS u cjelosti će od naredne godine preuzeti trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja. U Federaciji i dalje plaćeno odsustvo u trajanju od godinu dana ostavaruju uglavnom porodilje, zaposlene u javnom sektoru.

Ornela Čolić majka je dvoje djece. O diksriminaciji porodilja godinama upozorava javnost, no malo toga se promijenilo unatoč brojnim inicijativama nevladinog, odnosno najavama vladinog sektora. Kao nezaposlena porodilja u KS imala je pravo na naknadu od 180 KM, jednokratnu pomoć od 200 maraka, nakon tri godine naknada je porasla za devet, jednokratna pomoć za 25 maraka.

Pitanje zaštite porodica s djecom, odnosno majki porodilja u Bosni i Hercegovini regulisano je entitetskim Zakonima o radu, dok su Javni fond za dječiju zaštitu u RS-u i kantoni u Federaciji nadležni za njihovu primjenu što rezultira različitim visinama porodiljnih naknada. Pa tako u Bosansko-podrinjskom, Sarajevskom i Livanjskom kantonu nezaposlene porodilje primaju naknadu u trajanju od godinu, u tri kantona ona je osigurana za šest mjeseci, dok se u ostalim kantonima radi o jednokratnoj pomoći. Iznosi koje primaju se razlikuju, u nekim kantonima postoje posebni uslovi, u nekima ne.

Cijeli članak možete pročitati na http://ba.n1info.com/

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s