Sastanak sa Mirjanom Marinković Lepić

Članice Inicijative Građanke za ustavne promjene su se sastale juče 19.6.2019. godine sa poslanicom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirjanom Marinković Lepić. Sastanak je organizovan sa ciljem predstavljanja Inicijative i disusije o aktuelnim izazovima rodne ravnopravnosti u BiH.

Mirjana Marinković Lepić se u svojoj karijeri na različitim nivoima i ekspertizama bavila pitanjima prava žena, te je aktivistica Fondacije tuzlanske zajednice. Na temama ustavnih reformi iz rodne perspektive je sarađivala sa članicom Inicijative – Udruženjem Horizonti iz Tuzle.

Na sastanku su otvorena pitanja položaja i mogućnosti za doprinos rodnoj ravnopravnosti žena političarki u BiH; neformiranja komisija pri Parlamentarnoj skupštini i posljedice takve situacije; rada unutar političke partije kojoj pripada. Posebno zanimljivo je bilo iskustvo „mog prvog ustajanja u Parlamentu“ naše sagovornice, u kojem je opisala kako je prvi put se javiti za riječ i kako je takve prilike potrebno koristiti uz ozbiljnu pripremu. O svojim iskustvima i stavovima piše i blog Replika.

Po pitanju ustavnih reformi, poslanica  Marinković Lepić saglasna je da su neophodne, kao i da trebaju uključivati rodni aspekt. Ukoliko najviši pravni akt sadrži određene garancije o rodnoj ravnopravnosti, utoliko se mogu očekivati i kvalitetniji zakoni. Neizostavno, tu je i obaveza države da postupa u skladu sa ratificiranim međunarodnim sporazumima a u ovoj oblast to posebno podrazumijeva CEDAW preporuku koja se odnosi na Ustav BiH.

Sastanak je zaključen sa podrškom radu Inicijative građanke za ustavne reforme i budućim saradnjama u ovoj oblasti.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s