Pravničko-politički kolokvij na FPN-u: U začaranom krugu

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održan treći pravničko-politološki kolokvij “Ustavne i vanustavne korekture političkog sistema BiH”

Fondacija Centar za javno pravo u suradnji sa Institutom za društvena istraživanja FPN-a UNSA danas je na Fakultetu političkih nauka organizirala treći pravničko-politički kolokvij “Ustavne i vanustavne korekture političkog sistema BiH”.

Prof. dr. Edin Šarčević, predsjednik Fondacije Centar za javno pravo, uoči održavanja kolokvija pojasnit će da se radi o naučnom skupu na kome se sastaju “naučnici i političari i upravne strukture i mi pokušavamo na ovom skupu senzibilizirati kako akademsku, tako i političku javnost za pitanje ustavnih promjena. To je akutno pitanje i Evropska unija je već uočila također da se radi o jednom od centralnih pitanja bez toga nema ni napretka prema Evropskoj uniji”.

Pokušaj promjene

Odnosno, pojasnit će da će se razgovarati, zapravo, o “alternativama ustavnih promjena, da li je moguće pokrenuti set pitanja o promjeni Ustava BiH, jer je poznato i vidljivo da parlamentarna tijela, dakle, tijela koja su zadužena za mijenjanje Ustava ne rade i da su u nekom smislu blokirali kompletnu proceduru promjene Ustava”.

Odnosno, da je više pravnika i politologa koji su analizirali ta pitanja i da zagovaraju različite metode, o čemu je i bilo govora.

Prof. Šarčević, među ostalim, kazati će i da je etnokratski element jako prisutan i u javnom prostoru i u privatnim odnosima “tako da svaki pokušaj promjene ustavnog sistema BiH vrlo brzo se izbaci tvrdnjom da su ugrožena prava konstitutivnih naroda ili vraćanjem slika iz rata, tako da se, zapravo, nalazimo u jednom začaranom krugu u kojem društvo ne može reagirati na adekvatan način”.

image

Dr. Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava i penzionirani sudija Kantonalnog suda u Mostaru, kazao je da se u Ustavu treba mnogo što šta mijenjati, a “druga je stvar da li je to sad u ovom društvenom kontekstu moguće. Ali, ja bih se, ipak, opredijelio da je najhitnije mijenjati one odredbe Ustave koje sadrže diskriminaciju, a koje su utvrđene kao takve odlukama, odnosno presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH”.

Prof. Pobrić kazao je da bi trebalo mijenjati i neke druge odredbe Ustava BiH, “no mislim da za to ne postoji politički konsenzus.”

Prijedlozi

“Da bismo uopšte govorili o promjeni Ustava mora da postoji konsenzus nacionalnih političkih elita. Mi znamo da on ne postoji, tako da mislim da je to jedna ideja čije je ostvarenje što bi se reklo na ‘dugom štapu’. U tom su pogledu činjeni tokom prethodnih godina neki napori, bila je formirana komisija narednom periodu, zaista, ništa neće biti postignuto…”, kazao je između ostalog, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo prof. dr. Goran Marković.

Tekst preuzet sa: http://www.oslobodjenje.ba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s