O ustavnoj diskriminaciji porodilja na Federalnom radiju!

Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” u saradnji s Federalnim radiom realizovala je 13.05.2019. godine drugu radijsku emisiju u ciklusu emisija “Ljudska prava” koju uređuje i vodi Zlata Behram.

Nakon prve radijske emisije gdje smo govorile o rascjepkanosti zdrastvenog sistema, sada smo govorile o “Ustavnoj i sistemskoj diskriminacija porodilja u BiH – ciklusu koji još stagnira!”

Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” godinama zagovara sistemsko riješavanje problema porodiljskih naknada u Bosni i Hercegovini kroz izmjene Ustava BiH na način da svim porodiljama osigura ujednačene naknade bez obzira u kojem dijelu Bosne i Hercegovine žive.

O borbi na polju suzbijanja teritorijalne diskriminacije porodilja, govorile su: Delila Hasanbegović, programska koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru, Ornela Čolić, freelancerka, blogerka i majka dvoje djece, Vildana Džekman, aktivistkinja Fondacije CURE i PR Inicijative „Građanke za ustavne promjene“ i Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom domu FBiH.

Istakle smo važnost uspostave Porodiljskog fonda FBiH, izjednačavanja porodiljskih naknada za sve porodilje bez obzira na kojem teritoriju BiH žive. Navele smo rascijep i diskriminaciju porodilja zaposlenih u privatnom i javnom sektoru.

Pozivamo vas da zaključke poslušate na narednom linku: http://skr.rs/WOf

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s