BiH neozbiljno pristupa eurointegracijama

Vildana Džekman, aktivistkinja, feministkinja Fondacije CURE i PR Inicijative “Građanke za ustavne promjene” govorila je za Al Jazeera Balkans o procesu Evropskih integracija i procesu ustavnih reformi koji je još uvijek u fazi status quo.

Bosna i Hercegovina kontinuirano zaostaje za zemljama regije, kada su u pitanju europske integracije, te je sve vidljivije da se taj zaostatak vremenom povećava umjesto da se smanjuje, jedan je od zaključaka Alternativnog izvještaja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Dokument je pripremila neformalna koalicija 40 organizacija civilnog društva, okupljenih oko Inicijative za monitoring europskih integracija Bosne i Hercegovine. Iako se Izvještaj primarno odnosi na političke kriterije za članstvo u EU, sadrži i dodatke o Općim izborima održanim prošle godine, stanju u vezi s migrantima i izbjeglicama u BiH, te građanskim prosvjedima u bh. entitetu Republika Srpska.

„Neurednim i neblagovremenim ispunjavanjem osnovnih obaveza u procesu europskih integracija, Bosna i Hercegovina ne pokazuje istinsku opredijeljenost za reformske procese na europskom putu, koja je za sada samo na deklarativnom nivou“, navodi se u Alternativnom izvještaju.

Neozbiljan pristup eurointegracijama

Govoreći o glavnim zamjerkama na koje ukazuju organizacije civilnog društva, aktivistica i feministica Vildana Džekman iz Fondacije CURE, kao jedna od 30-ak autorica i autora Izvještaja, navodi kako je i Europska unija „sam pristup odgovaranju na Upitnik Evropske komisije nije ocijenila ozbiljnim“.

„U procesu najvažnijih pregovora država nije odgovorila na snažne procese kršenja ljudskih prava, od protesta, radničkih okupljanja, migrantske krize, korupcije tokom predizbornog procesa i dr. Organizacije civilnog društva smatraju da je država BiH ovim pokazala da nije dorasla svim ozbiljnim politikama koje s sobom nosi članstvo u EU“, navodi Džekman.

Alat pritiska na institucije

Alternativni izvještaj o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji Vildana Džekman smatra „alatom pritiska“ na institucije, jer je „svako iz svojih ekspertiza i oblasti oslikao trenutno stanje“. „Zaista smo tužne i tužni da je stanje krajnje traumatično i da nema pomaka“, kaže.

Navodi i kako „ženske organizacije u saradnji s drugim organizacijama civilnog društva kontinuirano prozivaju institucije i zastupnike/ce da pokrenu dijaloge i završe neke započete procese“. „Jedan od tih procesa koji još nije započet jeste proces ustavnih reformi koji koči život svih nas, posebno kroz ostvarivanje pasivnog biračkog prava za pripadnike/ce nacionalnih manjina, rascjepkanost zdravstvenog sistema i drugo“, dodaje.

Konkretno, kad su u pitanju odgovori na spomenuti Upitnik navodi kako se ili kasnilo s dostavljanjem odgovora ili su oni bili nepotpuni i kad su dostavljeni, a „nisu ni uključene organizacije civilnog društva u konsultativne procese donošenja Reformske agende koja je jedan od najvažnijih pristupnih dokumenata“.

„Reformska agenda nema ni spomena ‘žena’, ‘rodne ravnopravnosti’, niti ‘marginalizovanih grupa’. Sam taj propust može se okarakterisati ‘neurednim’ pristupom ka EU integracijama s obzirom da žene čine 51 posto stanovništva i finansiraju kompletnu političku garnituru kroz rad i plaćanje poreza“, konstatira Džekman.

Kompletan članak možete pročitati na – http://balkans.aljazeera.net/vijesti/bih-neozbiljno-pristupa-eurointegracijama

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s