Svjetski izvještaj ukazao na propuste u Ustavu BiH koji i dalje traju!

Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” prenosi da je u Svjetskom izvještaju Human Rights Watcha ušla informacija o diskiminatornim odredbama Ustava BiH osobito nacionalnih i etničkih manjina. To je dovelo do malog napretka u riješavanju svih problema na polju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Dio izvještaja prenosimo u nastavku.

U najnovijem svjetskom izvještaju organizacije Human Rights Watch o stanju ljudskih prava širom svijeta, ističe se da je Bosna i Hercegovina u 2018. godini napravila ograničen napredak u rješavanju dugogodišnjih problema u vezi s ljudskim pravima.

Na opštim izborima 2018. pripadnici nacionalnih manjina nisu imali pravo da se kandiduju za člana Predsjedništva BiH zbog stalnog propusta da se diskriminatorne odredbe Ustava izmijene. Organi vlasti nisu osigurali osnovnu podršku za hiljade tražilaca azila i migranata koji su stigli u zemlju 2018. godine. Novinari se i dalje suočavaju s prijetnjama i ometanjima u radu. Predmeti ratnih zločina se i dalje rješavaju vrlo sporom dinamikom.

Etnička i vjerska diskriminacija

Uprkos brojnim presudama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava (ECtHR) koje govore da Ustav BiH diskriminiše etničke i vjerske manjine, ni u 2018. godini nije napravljen pomak kako bi se Romima, Jevrejima i drugim manjinama omogućilo da se kandiduju za člana Predsjedništva BiH na opštim izborima 2018. godine.

Vlasti u Mostaru su još jednom propustile promijeniti izborni statut Grada Mostara kako je naložio Ustavni sud BiH 2010, kako bi isti odražavao princip jedna osoba – jedan glas, čime je propuštena ideja da se lokalni izbori u Mostaru održe 2018. godine, istovremeno kad i oktobarski opšti izbori. Zbog političkih neslaganja, lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. godine naovamo, čime je glasačima u ovom gradu oduzeto glasačko pravo.

Anketa, koju je u aprilu 2018. proveo Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), pokazala je da se Romi u Bosni i Hercegovini i dalje suočavaju s brojnim poteškoćama kada je riječ o pristupu i ostvarivanju prava na zdravstvene usluge, obrazovanje, smještaj i zapošljavanje, premda je u pogledu poboljšanog životnog standarda napravljen određeni iskorak. Mnogi Romi i dalje nemaju identifikacijske isprave koje su im neophodne da bi ostvarili pristup uslugama.

Više pročitajte na www.fondacijacure.org

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s