Umjesto povećanja plata zastupnicima/ama sredstva preusmjeriti na porodiljske naknade u FBiH

Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” pozdravlja ideju da se umjesto planiranih povećanja plata od 50 do 70 KM zastupnicima/ama kako je predviđeno Odlukom Vlade sredstva preusmjere na porodiljske naknade i samim tim riješi problem neujednačenih porodljskih naknada u FBiH.

”Usvajanjem našeg amandmana došlo bi do pravednije i ravnomjernije raspodjele porodiljskih naknada, odnosno ukinula se diskriminacija porodilja na osnovu njihovog prebivališta. Smanjio bi se i broj prinudnih kretanja vezanih za ostvarivanje prava porodilja i naravno poslala bi se poruka da porodilja u Sarajevu ne može vrijediti više nego porodilja u bilo kojem drugom dijelu Federacije. Naravno, 180KM mjesečno ne može biti trajno rješenje za porodilje. Ovo na čemu sada insistiramo je interventna hitna mjera do osnivanja Porodiljskog fonda FBiH, što je za nas trajno rješenje. Taj fond zahtjeva izmjene zakona koje ćemo mi uputiti u proceduru ukoliko to u ovoj godini ne učini vlada“, poručila je Ćudić.

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta zakazana za 9. januar, na kojoj će se po hitnoj proceduri glasati za budžet za 2019. godinu, zbog niza propusta u najvažnijem dokumentu FBiH, koje su mahom uočile opozicione stranke, po svemu sudeći mogla bi biti maratonska.Između ostalog i zbog činjenice što je najavljen veliki broj amandmana, a svi oni će se, zbog procedure, morati razmotriti taj dan.

Navodi da je Vlada potvrdila da povećanje plaća od 4,5 posto i da će se one u prosjeku povećati u iznosu od 50 do 70 KM po plaći.

Preuzeto s Klix.ba

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s