SAOPŠTENJE ZA MEDIJE povodom 23 godine ustavne diskriminacije

 

 

 

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Ni nakon 23 godine Ustav BiH nije omogućio pripadnicima/ama nekonstitutivnih naroda da izaberu svog predstavnika/cu na  izborima. To je nastavak sistemske ustavne diskriminacije koja, na ovaj ili druge načine,  pogađa sve građane i građanke bh. društva. Prazan glasački listić koji su pripadnici/e Ostalih ubacili/e u glasačku kutiju na ovogodišnjim Općim izborima 2018. godine je jasna poruka nadležnim vlastima i međunarodnoj zajednici da proses ustavnih reformi treba da se pokrene sa mrtve tačke.

Žene kao većinska populacija ovog društva snose najveći dio tereta ustavne diskriminacije. Nejednak pristup zdrastvenom sistemu, kao i nepristupačne i nejednake socijalne politikame i porodična zaštita su rezultat  trenutnih ustavnih rješenja. I u ovoj godini građanke i građani BiH se i dalje suočavaju sa nastavkom problema od kojih izdvajamo samo neke: neujednačene porodiljske naknade (tamo gdje postoje) koje zavise od kantonalnih politika, neusklađene cijene lijekova, rascjepkanost zdrastvenog sistema na kantonalnom, entitetskom, i državnom nivou, nepostojanje alimentacionog fonda i dr.

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ zahtjeva od nadležnih vlasti da započnu pregovore i razmatranje prijedloga i podnesenih amandamana na izmjene i dopune Ustava BiH. Pozivamo i predstavnike/ce međunarodnih aktera/ki da svojim uticajem i inicijativom započnu otvaranje pitanja ustavnih promjena i pokretanju javne rasprave o pitanjima učešća građana i građanki u ustavnim procesima.

Platforma ženskih prioriteta sa amandmanima na Ustav BiH koju je Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ uputila na razmatranje Vijeću ministara i Kolegiju Predstavničkog doma PS BiH još 2014. godine, a koja do sada nije razmatrana, je osnov za kreiranje boljih ustavnih rješenja kojima bi se podjednako od različitih vrsta diskriminacije zaštitili svi građani i građanke. Od  vlasti  i vladajućih političkih partija tražimo da uzmu u razmatranje ponuđena rješenja sadržana u Platformi ženskih prioriteta sa amandmanima na Ustav BiH i na taj način pokažu političku volju za rješevanje problema s kojima se svakodnevno susreću građani i građanke BiH. Predloženi amandmani na Ustav BiH koje je Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ uradila su dobra podloga za zaustavljenje i dalje preveniranje ustavne diskriminacije građana, osobito građanki bh. društva. 

Srdačan pozdrav,

Vildana Džekman

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“

Osoba za odnose s javnošću

Sarajevo/Banja Luka, 21. novembar

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s