Žene na prvi i svaki drugi pogled

Zašto koristimo gospođica ili gospođa za žene, a za muškarce samo gospodin? Zašto su muškarci gospoda, a žene dame? Zašto je učiteljica uvijek učiteljica, a profesorica ponekad profesor? Zašto je boginja normalna, a psihologinja nenormalna ili rogobatna? Zašto u klasifikaciji može: babica, čistačica, gatara, hostesa, kućna pomoćnica, peračica, peglačica, seljanka, a ne može profesorica, doktorica, vojnikinja, sekretarka, delegatkinja, pilotkinja, arhitektica, urednica ??

Piše: Majda Rekić

Rodno osjetljiv jezik znači takva upotreba jezika kojom odražavamo svijest o ravnopravnosti spolova i principu vidljivosti. Koristiti muški rod kada se govori o ženi diskriminacija je na osnovu spola putem jezika. U javnoj i službenoj komunikaciji tretirati žene drugačije od muškaraca je seksizam. Koristiti rodno osjetljiv jezik znači vjerovati da se jezikom djeluje, odnosno mijenja svijest o mogućnostima i postignućima žene.

Morate znati da kada vas muškarac pita da li ste gospođica ili gospođa, potcjenjuje vas same. Jer takav vam u glavi već ima stvorenu sliku i o jednim i o drugim. Taj vam hoće saznati da li ste slobodne ili ste u braku. A šta on najzad ima s tim? Vi s njim vodite ili razgovor za posao ili neki drugi. Kakav god, vaše bračno stanje ga se ne tiče. Da, zaboravila sam. Današnji poslodavci mahom su takvi. Uz prepisane uslove za posao, za koji traži radnika, podrazumijevajući tu i radnicu, već vas je diskriminisao. On traži da priložite fotografiju uz prijavu? Pa čekaj, stani. Da li on traži vrijednu ili seksipilnu? Da li traži radnicu ili ljubavnicu? On bi da mu budeš i jedno i drugo.

Stereotipi da uspješne žene mogu biti samo poduzetnice ili pravnice, nikako frizerke ili trgovkinje, današnje društvo dovodi do propasti. Zapamtite, mogu i tzv. „male žene“ koje se trude biti marljive na poslu, bilo da rade u računovodstvu, u kiosku, pekari, školi, – biti usješne žene. Klišeizirani medijski prikaz žene je udaljen od prosječne stvarnosti. Taj vam prikazuje pop ikonu kao atraktivnu, erotiziranu, estradiziranu i poželjnu. Superženu vam prikazuje kao uspješnu i pritom dobru domaćicu, majku, kuharicu. Ma ko kaže da ako je uspješna automatizmom mora da bude majka? Ne mora. Ima pravo da bude slobodna, da voli kratke staze ili da bude lezbejka. Ako je šefica odmah je kučka, hladna, proračunata i otuđena. Ako ima četvoro djece, odmah je jadna. Dajte molim vas, o čemu vi to? Vrijednost žene se procjenjuju na prvi i svaki drugi pogled kao da su preduzeće. A tu, nit harnih procjenjivača, nit harnih metoda za procjenu.

Budite odvažne dame. Vi doprinosite društvu mnogo, ne samo u reproduktivnom smislu. I ne dozvolite da se zakopčavate do grla da bi ljudi oko vas govorili da ste poštene. Šta im znači to “poštene”? Da nećete ukrasti ili? Eto vidite, oni vam mnogo zuje, a malo meda daju.

Tekst pruzet sa: www.mreza-mira.net

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s