Političarke Bijeljine podržale Inicijativu Građanke za ustavne promjene

U subotu, 28. jula 2018. godine, u Etno selu „Stanišići“ u Bijeljini održan je okrugli sto na kome su predstavljeni rad Inicijative Građanke za ustavne promjene i Platforma ženskih prioriteta sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive.

Okrugli sto je okupio 22 učesnice, predstavnice svih političkih stranaka koje učestvuju u  vlasti na nivou Grada Bijeljina i organizacija civilnog društva koje vode žene ili koje su fokusirane na unapređenje položaja različitih grupa žena (žene sa invaliditetom, Romkinje, žene oboljele od karcinoma dojke i druge). Većina učesnica članice su Ženskog lobija Grada Bijeljina koji djeluje pri Fondaciji „Lara“ i pokreće različite građanske akcije prema lokalnoj upravi i višim nivoima vlasti.

O Inicijativi Građanke za ustavne promjene govorile su Radmila Žigić i Dragana Petrić iz Fondacije „Lara“.

Radmila Žigić je govorila o ustavnim reformama uopšte i važnosti uključivanja i preciznijeg definisanja rodnih pitanja u Ustavu BiH. Od nastajanja Ustava BiH u Dejtonu 1995. godine do danas, nijedan pokušaj ustavnih reformi nije uspio tako da Ustav BiH i dalje opstaje kao ključni pravni dokument koji omogućava i proizvodi diskriminaciju i nejednak tretman svih građana i građanki u različitim sferama javnog života.  Diskriminatorni elementi su naročito vidljivi u oblasti ravnopravnosti polova, koja je u Ustavu uopšteno definisana, za razliku od ustava nekih od susjednih zemalja (Hrvatska, Srbija, Crna Gora) u kojima je načelo rodne ravnopravnosti mnogo preciznije i kvalitetnije propisano čime i žene u ovim državama imaju bolju ustavno pravnu poziciju. Iako su afirmativne mjere prepoznate u velikom broju zakona u BiH, one nisu dovoljno precizno u Ustavu definisane što bi moglo u zakonodavnoj praksi da dovede do neželjenih posljedica, rekla je Radmila Žigić prezentujući Platformu.

Dragana Petrić je prisutne upoznala sa nastankom Inicijative za građanske promjene i sa aktivnostima i postignućima u pet godina njenog postojanja.

Učesnice Okruglog stola bile su jedinstvene u mišljenju da je pitanje boljeg definisanja prava žena u Ustavu BiH jako bitno i da je na ovim promjenama važno raditi. Za primjer su navele veliku nejednakost i loš položaj žena u Bijeljini u mnogim važnim sferama života, od radnog prava i zapošljavanja do političke participacije i raspodjele moći.  Tema je bila naročito interesenatna predstavnicama gradskih odbora političkih partija, koje su u predstojećim opštim izborima na kandidatskim listama.  Iskazale su potrebu da budu dodatno infomisanje o pitanjima Ustava i ustavnih reformi, te je dogovoreno organizovanje tematskog predavanja sa stručnjakom iz ove oblasti.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s