Trudnice u TK-u neće više plaćati lijek clexane!

trombofilijaNakon emisija koju je Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” realizovala u aprilu 2018. godine s Federalnim radijom o ujednačavanja sistema zdrastvene zaštite na prostoru cijele Bosne i Hercegovine proces je pokrenut u TK-u. Tokom emisije razgovarale smo o problemima trudnica TK-a kojima je tokom trudnoće dijagnosticirana trombofilija kao i majkama koje su podvrgnute carskom rezu, a koje same snose troškove lijeka clexane (otopina).

Inicijativu o stavljanju lijeka clexane (otopina) na esencijalnu listu lijekova je pokrenula Nedžada Avdić, poslanica Skupštine Tuzlanskog kantona još 2017. godine.

Zavod Zdrastvenog osiguranja TK-a juče je objavio informaciju o nabavci i preuzimanju ovog lijeka bez dodatnih troškova za sve trudnice i majke koje imaju zdrastveno osiguranje.

Trudnice koje su sklone trombofiliji, odnosno imaju pojačano zgrušavanje (koagulaciju) krvi, veoma često dio ili čitavu trudnoću provedu na terapiji niskomolekularnim heparinom (Clivarin, Clexane). Time se sprečavaju neželjene posljedice ovog poremećaja na majku i na plod tokom trudnoće. 
Finansijskim planom za 2018. godinu predviđena su sredstva za nabavku/finansiranje niskomolekularnih heparina za trudnice.
Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona izradilo je Doktrinarni pristup kojim su predviđene indikacije i medicinska dokumentacija na osnovu koji osigurana lica ostvaruju pravo na niskomolekularne heparine (Clivarin i Clexane). 
Osigurana lica (trudnice) imaju pravo na lijek (niskomolekulani heparin) u skladu sa indikacijama, bez obzira na hospitalizaciju.

Nabavka i preuzimanje lijekova (Clexan i Clivarin) vršit će se samo u bolničkoj apoteci JZU UKC Tuzla.
Pravo se ostvaruje na osnovu nalaza ljekara specijaliste ginekologa iz perinatološke ambulante i/ili otpusnog pisma i Konzilijarnog mišljenja Klinike za ginekologiju i akušerstvo.
Za aplikaciju niskomolekularnih heparina nije potreban nadzor medicinskog osoblja JZU UKC Tuzla.

Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” pozdravlja odluku Skupštine TK i smatra da se sistem ujednačavanja zdrastvenog sistema treba sprovesti na području cijele Bosne i Hercegovine.
Više informacija možete pogledati u dole postavljenom link-u
http://www.zzotk.ba/index.php?option=com_rokdownloads&view=file&Itemid=115&id=1669

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s