Merkel: Preporuke ustavnih rješenja u BiH se ne mogu dati u 15 minuta

MERKEL: CIJELA REGIJA MOŽE PROSPERIRATI SAMO AKO SE BOSNA I HERCEGOVINA DOBRO RAZVIJE (Kraæa - Foto)

Problem je u sudaranju dva principa, etničkog kojeg zastupa gospodin Čović i građanskog koji je zastupljen u našem Ustavu, u presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Skoro da je nemoguće uskladiti ono kako stvari vidi Čović sa presudama suda u Strazburu – kazao je predsjedavajući.

Dodao je da Merkel nije dala nikakve preporuke za rješenje ovog problema “jer ona je jedna realna žena koja zna da ne može nakon 15 minuta početi davati preporuke za stvar koju mi ne možemo riješiti godinama”.

– Doći će predstavnici Venecijanske komisije da pomognu i mi ćemo morati biti kooperativni da se iznađe rješenje koje će poštovati odluku Ustavnog suda, Ustav BiH, presude Suda za ljudska prava.

To je otprilike kao slaganje rubikove kocke ili kvadratura kruga, ali nije nemoguće složiti tu kocku. U ovakvim okolnostima i predizbornom vremenu vrlo je teško riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona ali nije nemoguće naročito ako imamo prijatelje uz sebe koji nas na neki način i obavezuju da se više potrudimo – zaključio je Izetbegović u razgovoru za Al Jazeeru.

Također, naglasio je da se odluka Ustavnog suda odnosi na nametnutu odluku OHR-a i da ne vidi razlog zašto se OHR ne bi umiješao i popravio vlastitu odluku ako je već Ustavni sud utvrdio da to treba uraditi u nekim njenim dijelovima.

Cijeli tekst možete pročitati:

http://www.6yka.com/novost/139337/clanovi-predsjednistva-bih-nakon-radne-vecere-sa-angelom-merkel-otkrili-detalje-razgovora

 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s