Uključimo žene u procese promjena

U Banjaluci su  17. i 18. aprila 2018. godine, u okviru inicijative “Uključimo žene u promjene”, održana dva okrugla stola na teme održivog mira i prava na pravdu.

U okviru teme održivog mira učesnice i učesnici su imali priliku da ukažu na izazove, te ponude rješenja i preporuke koje se tiču izgradnje mira i tranzicijske pravde, implementacije UNSCR 1325 na lokalnom nivou kao i da diskutuju o neophodnim ustavnim reformama u pogledu uključivanja rodne i građanske perspektive u Ustav BiH.

Na drugom okruglom stolu se raspravljalo o o besplatnoj pravnoj pomoći, institucionalnim mehanizmima zaštite žrtava rodno zasnovanog nasilja i nadoknadi za žrtve rata uključujući reparacije.

Ovi okrugli stolovi su bili prilika da žene iz različitih sfera života u BiH razmjene iskustva i ideje, te ponude rješenja  za poboljšanje položaja žena i ostvarivanja većeg stepena ravnopravnosti u bh. društvu.

 

Pored predstavnica Inicijative Gradjanke za ustavne promjene, kao i predstavnica drugih organizacija civilnog društva, državnih institucija i gender mehanizama, na okruglim stolovima su prisustvovale predstavnice i predstavnici Delegacije EU u BiH i Švedske ambasade, kao i  predstavnice Kvinna till Kvinna fondacije.

Uključimo žene u procese promjena (Include Women in Change Processes) je zajednička inicijativa Kancelarije specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) i fondacije Kvinna till Kvinna.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s