Objavljen Alternativni analitički izvještaj o aplikaciji BiH za članstvo u EU

Članice Inicijative Gradjanke za ustavne promjene su učestvovale u pisanju Alternativnog analitičkog izvještaja o aplikaciji BiH za članstvo u EU koji je nastao kao rezultat zajedničkog rada organizacija i pojedinaca/ki koji/e čine Inicijativu za monitoring EU integracija Bosne i Hercegovine.

Izvještaj se, odnosi na pitanja političkih kriterija za članstvo u EU, s fokusom na stepen demokratičnosti i funkcionisanje države, pitanje vladavine prava i korupcije, ljudskih prava, naročito manjinskih i ranjivih grupa, i tranzicione pravde. Pored toga, u skladu sa promjenama u načinu izvještavanja, u ovom dokumentu naglasak je stavljen i na neke od tema koje se odnose na posebna poglavlja acquis-a,
kao što su ekonomsko-socijalna pitanja, administrativni kapaciteti za ocjenu usklađenosti sa pravnom stečevinom EU, intelektualno vlasništvo i regionalne obaveze.
Analitički izvještaj daje prikaz stanja u oblastima koje su obuhvaćene političkim kriterijima, pri čemu je detaljnije predstavljen period nakon objavljivanja Alternativnog izvještaja za BiH 2016. godine.
Nalazi ovog izvještaja ukazuju na to da u BiH nije postignut nikakav napredak u ključnim oblastima u protekle dvije godine. Političke tenzije pred Opće izbore 2018, kao i nepostojanje stabilne koalicione većine na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, rezultirale su neusvajanjem izmjena Izbornog zakona, čime je došlo do ozbiljnog ugrožavanja izbornog procesa. U Republici Srpskoj zabilježena je druga vrsta parlamentarne krize, potaknuta zabrinjavajućim postupcima izvršne vlasti u vezi sa radom Glavne službe za reviziju javnih institucija. Funkcionisanje pravosuđa na državnom nivou također je ozbiljno ugroženo neizvršavanjem odluka Ustavnog suda BiH koje se odnose na Zakon o krivičnom postupku.
Ustavne reforme su i dalje pitanje kojim se vlasti u BiH ne bave, te ne postoji ozbiljan pristup izmjenama Ustava u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima “Sejdić-Finci”, “Zornić” i “Pilav”.

Kompletan izvještaj možete pročitati na ovom linku: AAPR-BHS_2018_web

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s