Preporuke konferencije “BiH između ustavnih reformi i Evropske Unije: Perspektive građanske države i zahtjeva za ravnopravnošću”

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Inicijativa Građanke za ustavne promjene i  Agencija za ravnopravnost spolova, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH su 5. marta 2018. godine u Sarajevu organizovali konferenciju čiji je cilj bio otvoriti pitanja o izazovima s kojima se susreće Bosna i Hercegovina na putu ka ustavnim rješenjima kojim bi se došlo do pune ravnopravnosti i jednakosti građanki i građana. Poseban fokus je stavljen na (ne)postojanje rodne komponente u Ustavu BiH, a u kontekstu procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Takođe, bilo je riječi i o obavezama države i implementaciji međunarodnih dokumenata koje Bosna i Hercegovina ima na putu evropskih integracija.

Panelisti konferencije su bili dr. Nerzuk Ćurak (Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu), Saša Magazinović (član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope), Lejla Gačanica (Inicijativa Građanke za ustavne promjene) i Kika Babić-Svetlin (Agencija za ravnopravnost polova BiH).

Na konferenciji su učestvovala 84 predstavnika/ce organizacija civilnog društva, državnih institucija, parlamentarnih tijela, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, ambasada i fondacija, kantonalne i entitetske zastupnice i studenti/ce Univerziteta u Banjaluci i Sarajevu koji donijeli sljedeće preporuke:

  1. Neophodno je otvoriti dijalog, razviti kvalitetnu javnu debatu i ojačati saradnju između civilnog sektora, akademske zajednice, medija i institucija BiH o izazovima na putu ka ustavnim rješenjima s ciljem uspostavljanja pune ravnopravnosti i jednakosti građana i građanki, posebno u kontekstu procesa pridruživanja Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju i obaveza koje iz tog procesa proizilaze, te na taj način stvarati ambijent za razvoj građanskog društva čije je postojanje neophodno za istinsko provođenje društvenih i ustavnih reformi.
  2. Svi reformski procesi u BiH moraju uključivati žene kao ravnopravne partnere, uzimati u obzir uticaj svih reformi i procesa na žene i stanje ženskih ljudskih prava, te moraju težiti ka većem stepenu ostvarivanja ravnopravnosti polova u BiH.
  3. U Ustav BiH je neophodno ugraditi ravnopravnost polova kao ustavno načelo i inkorporirati rješenja kojima bi se ostvarila veća zaštita ženskih ljudskih prava.
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s