Zdravstvena zaštita i diskriminacija žena

Okrugli sto “Zdravstvena zaštita i diskriminacija žena” održan je u Bosanskom Grahovu 7. marta 2018. godine u organizaciji U.G. Grahovo i Inicijative Građanke za ustavne promjene.

Na okruglom stolu učesnice su imale priliku ukazati na višestruku diskriminaciju žena po pitanju ostvarivanja prava iz domena zdravstvene zaštite i otvoriti raspravu o specijalističkim zdravstvenim pregledima žena u Bosanskom Grahovu, odnosno nedostatka specijalističkih usluga iz  ginekologije i pedijatrije što je navedeno kao najveći problem koji se hitno treba riješiti u ovoj opštini.

Stanovnice ove opštine su takođe naglasile da je diskriminacija žena itetako prisutna u BiH osvrćući se na pitanja neujednačenih porodiljskih naknada, prava na medicinski potpomognutu oplodnju, kao i nejednake pristupačnosti zdravstvenim uslugama.

Proširenjem Kataloga prava u Ustavu BiH gdje bi bilo navedeno pravo na jedinstvenu zdravstvenu zaštitu, a za šta se Inicijativa Građanke za ustavne promjene zalaže, moglo biti jedno od rješenja kojima bi se uklonila diskriminacija građanki i građana BiH, zaključeno je na ovom okruglom stolu.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s