Zašto nema žena u vladama?

Publikacija “Zašto nema žena u vladama? Žene u izvršnoj vlasti u BiH: zastupljenost i reprezentativnost” nudi rješenje za povećanje žena u vladama i to putem uvođenja afirmativnih mjera (kvota) za manje zastupljen pol u izvršnoj vlasti.

“Kad političke partije ne bi bile ograničene samo na svoje članstvo, jasno je da bi u BiH bilo dovoljno stručnih žena da preuzmu svaki resor u svih 14 vlada. Žene su u posljednjih deset godina obrazovaniji spol. Od ukupnog broja diplomiranih, svake godine je preko 60 posto studentica, a ako se ovakav trend nastavi, broj žena i muškaraca doktorantica_ata će biti jednak na kraju 2017. godine. Veći je broj žena i u pravosudnom sektoru, kao i na mjestima predsjednica sudova i glavnih tužiteljica. Stoga je jasno da potencijal stručnih osoba koje nisu politički aktivne ostaje neiskorišten, što je u kontekstu BiH izraženije i u većoj mjeri na štetu žena. Čak i unutar članstva i organa političkih partija, broj žena je relativno visok i kreće se od 33 posto pa naviše, uključujući i mjesta odlučivanja u partijama. Međutim, ostaje neistraženo koliko su žene koje su politički aktivne imale priliku steći političko iskustvo koje se u strankama smatra neophodnim da bi bile predložene na mjesta odlučivanja. Da bi se podstakle žene da grade političku karijeru, usvojene su afirmativne mjere u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine. Njima se želi povećati ponuda stručnih i politički iskusnih žena, koje kroz kvote na listama kandidata_kinja i kroz iskustvo koje steknu u zakonodavnim tijelima trebaju povećati svoje šanse za imenovanje u izvršnu vlast.

Kada je riječ o trenutnom institucionalnom pristupu za povećanje zastupljenosti žena u izvršnoj vlasti, postojeće kvote u Izbornom zakonu u BiH – prečišćeni tekst (Službene novine BiH, broj 18/13) jesu način na koji se može postići povećanje ponude „politički iskusnih“ kandidatkinja. U skladu s brojnim analizama, zakonodavni pristup u reguliranju ove kvote predstavlja jedno od najnaprednijih rješenja u komparativnom pravu. Zaista, kvote su dovele do povećanja zastupljenosti žena u zakonodavnim tijelima.”

Autor ove publikacije je Adnan Kadribašić, a izdavač Sarajevski otvoreni centar. Kompletnu publikaciju možete preuzeti ovdje: Zasto nema zena u vladama

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s