Prijedlog teksta zakona značajan iskorak u pravima porodilja u FBiH

35983-beba-580x326Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” pratila je jučerašnju konferenciju za medije koju je organizirala Komisija za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Udruženje “Žene Ženama” i “Womennet” mreža. Na konferenciji se govorilo o prijedlogu teksta Zakona o podršci obitelji s djecom FBiH koji bi osigurao bolji položaj za nezaposlene porodilje i koji bi trebao da se razmatra 31.januara 2018. godine.

Udruženje “Žene ženama” i “Womennet” mreža ponovo su se založile za usvajanje prijedloga teksta zakona o podršci obitelji sa djecom FBiH kojim se regulira oblast porodiljskih naknada i dječijeg dodatka, a dio je to njihove kampanje nazvane “(Ne) diskriminacija porodilja u FBiH”.

Pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Miroslav Jurešić informirao ih je da su na tekst zakona o podršci obitelji s djecom FBiH provedene javne konsultacije (stiglo je mnogo prijedloga), a dostavljen je kantonalnim vladama na izjašnjenje s rokom do 31. januara. Nakon toga je planirano da bude upućen na mišljenje ministarstvima finansija i pravde te Uredu za zakonodavstvo.

“Od mišljenja tih institucija ovisi kakva će biti daljnja procedura, hoće li taj prijedlog zakona dobiti podršku. Moramo biti maksimalno iskreni, jedini problem može biti finansijska podrška”, kazao je.

Jurešić je radio na prijedlogu teksta tog zakona, te kazao da je tome prethodio dugogodišnji rad. Trebalo je, kaže, zadovoljiti međunarodne standarde i ujednačiti uvjete za ostvarivanje prava, ali i voditi računa o trenutnim financijskim mogućnostima kako kantona tako i Federacije BiH. Napravili su, kaže, najbolje što se moglo u danim okolnostima.

Podsjetio je da zakon regulira dva temeljna prava, dječiji dodatak i pravo na novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu. Za porodilje koje su u radnom odnosu, u prijelaznim i završnim odredbama, jasno je navedeno da će se nastaviti financirati iz sistema socijalne zaštite u određenom razdoblju, da bi se dalo vremena sistemu zdravstvenog osiguranja da preuzme tu kategoriju.    

“Naš je prijedlog da se ta kategorija reintegrira u sistem prava iz radnog odnosa i zdravstvenog osiguranja. S obzirom da žena (dok radi) uplaćuje redovito poreze i doprinose, te bi joj se to (u vrijeme porodiljskog odsustva) trebalo refundirati iz onih fondova u koje i uplaćuje”, kazao je.

Dodaje da je takav stav podržala i Vlada FBiH i uvršten je u to zakonsko rješenje.   

Za dječiji dodatak i pravo na novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu kaže da su kategorije koje treba da ostanu u sistemu socijalne zaštite. Podsjetio je da mnogi od kantona trenutno uopće ne isplaćuju dječiji dodatak, a iznosi su minimalni u većini kantona koji ih isplaćuju.   

“Ni iznos koji predlažemo nije mnogo bolji, ali jeste u odnosu na postojeće stanje. Ipak, vezali smo se za prosječno plaću u FBiH pa bi i taj dodatak (uz porast plaće) trebalo postupno da raste”, naglasio je.    

Novina u tekstu zakona je, kaže, fokus na siromašne. Svjesni su generalnog načela da bi (barem u slučaju prava djece) trebalo davati univerzalni dječiji dodatak, ali su se u konsultaciji s nadležnim međunarodnim organizacijama fokusirali na djecu koja dolaze iz siromašnih obitelji.

“Kod nas je prisutan problem siromaštva. Vođeni logikom da vjerojatno nećemo dobiti dodatni novac pokušali smo da, ono čime raspolažemo, preusmjerimo u najsiromašnije da im pomognemo da se nose sa egzistencijalnim problemima”, naglasio je.

Predvidjeli su, kaže, i tzv. uvećani dječiji dodatak za djecu koja su žrtve nasilja, imaju određena oboljenja ili neki od oblika invaliditeta, a iznos je ujednačen na nivou FBiH.

Predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Jasna Duraković – Hadžiomerović podsjetila je da je pitanje porodilja i porodiljskih naknada godinama ključno u FBiH te konstatirala da je tužno što dosad nije i riješeno na adekvatan način. Naglašava da će tekstom novog zakona biti riješeno pitanje jednakih porodiljskih naknada, posebno kad se radi o nezaposlenim porodiljama.

U koordinaciji s Ministarstvom za rad i socijalnu politiku kao predlagačem tog zakona, Komisijom i različitim udruženjima napravljen je, kaže ona, značajan iskorak, a išlo se ka konačnom rješenju problema diskriminacije porodilja u FBiH.       

Komisija za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bila je domaćin današnjeg skupa koji je usmjeren na zaštitu prava svih žena, majki i porodilja, a sudionici očekuju podršku nosilaca vlasti za bolji položaj žena i djece odnosno porodice.

Preuzeto s federalna.ba/Fena

 

 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s