Online konsultacije o pristupanju BiH EU

bih-eu-e1474570607942Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” prenosi poziv za javne konsultacije koje Direkcija za evropske integracije raspisuje a s ciljem diskusije u vezi nacrta Strategije komuniciranja o pristupnim pregovorima Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji. Ostaje pitanje koliko će se pristupni pregovori i navedena Strategija fokusirati na rodne aspekte procesa ustavnih reformi u BiH koji odavno koče osnovna prava svih građana i građanki?!

Direkcija za europske integracije (DEI) poziva sve na učešće na online konsultacijama o nacrtu Strategije komuniciranja o pristupanju BiH Europskoj uniji – od kandidatskog statusa do članstva (dalje Strategija). Napredak u procesu pristupanja BiH EU, te očekivani status kandidata BiH kao i obavljene konsultacije sa institucijama u BiH i drugim zainteresovanim javnostima u toku 2017. godine upućuju na potrebu drugačijeg komunikacijskog pristupa, kao temelja za pripremu Strategije.

Svrha ove Strategije jeste da za razliku od prethodne, težište u komuniciranju premjesti sa opšteg pristupa (svim ciljnim grupama uglavnom jednakim/opštim porukama, u različitom opsegu) na različite pristupe svakoj ciljnoj grupi sa specifičnim temama (koje nisu predmet interesovanja svih ciljnih grupa). Ovakav vid komunikacije zahtijeva da se o prilikama i izazovima komunicira strateški, uz učešće svih nadležnih institucija u procesu, koje će biti nosioci procesa komuniciranja specifičnim porukama. 

 Prethodna strategija Direkciju je prepoznala kao glavnog komunikatora o procesu, uz djelimično učešće institucija, i to u ulozi multiplikatora mišljenja. Nova strategija podrazumijeva da se Strategija komuniciranja provodi komuniciranjem svih institucija u ulozi nosilaca procesa komuniciranja iz djelokruga rada i nadležnosti institucija, sa Direkcijom kao fokalnom tačkom.

Ovakvo komuniciranje evropskog puta BiH otvara dodatnu perspektivu kako institucijama tako i specifičnim ciljnim grupama, te građanima Bosne i Hercegovine, s ciljem boljeg razumijevanja nastalih promjena i izazova koji slijede.

Iako ovaj dokument ne podliježe obavezi provođenja javnih konsultacija, te nije pravno obavezujući, odlučili smo pozvati vas da učestvujete u njegovoj izradi kako bismo unaprijedili njegov kvalitet i osigurali dosljednu primjenu u transparentnom i efikasnom komuniciranju sa našim ciljnim javnostima.     

Tokom održanih javnih konsultacija svi zainteresovani su dali svoje sugestije i komentare na nacrt Strategije i time suštinski doprinijeli sadržaju koji će u naredna dva mjeseca, tačnije do 16.3.2018. godine biti predmet online konsultacija na portalu eKonsultacije Ministarstva pravde (www.ekonsultacije.gov.ba)  kao i portalu za eKonsultacije Direkcije za evropske integracije (www.ipa-ekonsultacije.dei.gov.ba).  

Preuzeto s http://dei.gov.ba/dei/

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s